Förflytta dig till innehållet

Sören och Susanne i Nagu köpte en trailer och fick en motorbåt på köpet – nu har de också båtplats

Tuuli Meriläinen
Två personer framför en båt som står på land.
Sören och Susanne har efter en paus på 14 år äntligen en båt igen – och denna gång en Botnia 23 som är tillverkad i Malax. - Jag har kört en hel del båt i jobbet och är självlärd vad gäller båtar och motorer, säger Sören som är utbildad lantbrukstekniker och arbetat som lantbruksavbytare i 30 år.

Hemma på gården hos Sören och Susanne Ståhlström i Samslax i Nagu står deras nyförvärv – en Botnia 23 från 1980-talet. Båten fick Sören som present av Susanne förra sommaren.

– Jag köpte en trailer åt Sören förra sommaren då han var på Åland. På trailern stod en båt som kom med på köpet, säger Susanne skämtsamt.

Motorbåten, som de nu döpt om till Lemmikki efter Susannes bortgångna mor, är sju meter lång och 2,10 meter bred och har ett visst renoveringsbehov. Men Sören har bestämt att båten ska i sjön till midsommar. Det största arbetet är att byta motor.

– Båten har stått på land många år och jag litar inte på den gamla motorn, säger Sören som har lyckats få tag på en begagnad 34 hästkrafters Yanmar som ännu står under en presenning intill båten.

Båtplatsen hittades av en slump

Förutom en ny motor ska båten också utrustas med kartplotter, ny kompass och ordentliga sökarljus. Paret Ståhlström har också lyckats få tag på det som många saknar i skärgården – en båtplats
– Jag råkade nämna för en bekant i butiken att jag söker båtplats och fick då veta att hon har en till salu. Vi gav ett bud och fick efter någon vecka veta att platsen är vår, säger Sören.

Tuuli Meriläinen
Sören Ståhlström ska ännu byta motorn på båten som uppkallats efter Susannes mor.


Nu har de den första platsen vid en privat brygga med 32 platser i Kyrkviken och eftersom båten ligger har långsidan mot en kaj är det också lätt för Susanne, som har problem med att röra sig på grund av MS, att komma ombord.

– Jag har fått det intrycket att det är stor brist på båtplatser i Nagu, och om jag inte hittat denna plats så skulle jag ha blivit nervös, säger Sören som tillsammans med Susanne, och eventuellt en av parets hundar, ska utforska skärgården i sommar och besöka gamla bekanta.

– Om det finns personer som har båtplatser som de inte använder tycker jag att de ska hyra ut dem och sätta ut en annons till exempel på Facebook, säger Sören.

Efterfrågan på båtplatser är stor i skärgården – staden har lediga platser i Pargas

Samhällsingenjör Matias Jensén från Pargas stad berättar att staden sammanlagt hyr ut cirka 500 båtplatser, varav tio platser finns i Houtskär och 20 i Nagu. Lediga platser finns det bara på Pargassidan i hamnarna i Hirsalö, vid reningsverket, i Skräbböle, i Sundet och vid Sundsbron. I Nagu gick de få platserna som var lediga åt direkt, och efterfrågan på båtplatser är stort längre ut i skärgården.

– För tillfället är vissa hamnar fulla, andra har mycket platser. Till exempel i Skräbböle hamn, som varit ur bruk i två år, finns det många lediga platser, säger Jensén.

Han säger att läget nu troligen normaliserat sig efter de livliga corona-åren då så gott som alla båtplatser gick åt. År 2021 var närmare 98 % av stadens båtplatser uthyrda, medan siffran förra året hade sjunkit till knappt 80 %.

Privata hamnar är lösningen

Jensén är medveten om att efterfrågan på båtplatser är stort längre ut i skärgården och att efterfrågan ökar då det byggs fler sommarstugor, men staden har inga planer på att utöka antalet båtplatser.

– Tvärtom så har staden gjort sig av med mindre bryggor, till exempel i Nagu, eftersom det inte är stadens kärnverksamhet att hyra ut platser. Där blev en del av uthyrningsplatserna besöksplatser. Staden ska inte konkurrera med privata företagare som kanske livnär sig på att hyra ut platser, men staden ska genom planläggning göra det möjligt att skapa nya båtplatser.

Då nya bostadsområden byggs, som till exempel de nya radhusen i Nagu och Vepo och Ljusudda i Pargas, har staden i vissa fall kunnat arrendera ut sin mark för att bygga båtplatser som är reserverade för de nya invånarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter