Förflytta dig till innehållet

Sören Lillkung är Kulturfondens nya vd

Sören Lillkung. ÅU-foto


Sören Lillkung är Kulturfondens nya vd, skriver Kulturfonden i ett pressmeddelande. Han valdes till Leif Jakobssons efterträdare av styrelsen. Lillkung har bott de senaste 10 åren i Åbo.
Jakobsson har varit fondens direktör sedan 2012. Jakobsson slutar jobba under våren.
Lillkung är politices magister och musikmagister.
Han är 55 år. Han arbetar sedan 2012 som enhetschef för yrkeshögskolan Novias kulturenhet i Jakobstad. Han är även medlem i Novias ledningsgrupp. Han har 2009-2012 arbetat som projektombudsman vid Svenska kulturfonden på kansliet i Helsingfors. Före det verkade han som rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut, musikchef på Yrkeshögskolan Novia och som rektor för Martin Wegelius-institutet. Han har och har haft ett flertal förtroende- och sakkunniguppdrag inom olika utbildnings- och kulturorganisationer och inom Borgå stift.
Lillkung har högre akademisk slutexamen i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi och från Sibeliusakademin, därifrån han utexaminerats som både musikmagister och diplomsångare. Lillkung har haft ett stort antal roller inom opera och musikkonst, men har under senare år mest arbetat med utbildning och administration.
– Jag har blivit den jag är och fått möjlighet att göra det jag vill mycket tack vare min finlandssvenska bakgrund. Som vd för Svenska kulturfonden kan jag aktivt arbeta för att finlandssvenskar, finländare och nyfinländare framöver har samma möjlighet. Svenska kulturfonden ska även framledes verka för starka svenska enheter inom utbildning och kultur, enheter som berikar det tvåspråkiga Finland och även Skandinavien. Jag har bott och verkat i alla regioner i Svenskfinland. Som vd vill jag passionerat och lyhört arbeta för att förstärka såväl genuiniteten, kvaliteten och helhetstänkandet i regionerna, säger Sören Lillkung.
Svenska kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin säger att blivande vd Sören Lillkung har en gedigen bakgrund inom utbildning, administration och ledarskap och samtidigt en god ”street credibility” som praktiserande kulturpersonlighet.
– Sörens bakgrund, yrkeskarriär och intressen har gett honom breda nätverk och god kunskap inom utbildning och kultur i hela Svenskfinland. Han ser också den stora utvecklingsriktningen i vårt samhälle, som en del av det globala. Då han därtill tidigare arbetat inom Kulturfonden känner han väl till organisationen och verksamheten inifrån. Sören kommer snabbt och fokuserat att kunna ta itu med jobbet och substansen med ett leende på läpparna, säger Wallin.
– Sören Lillkung är ytterst kunnig inom både utbildning, konst och kultur. Han är en entusiasmerande ledare som kan visionera, samarbeta och förverkliga. Med Sören som vd kommer Svenska kulturfonden att stärka sin roll som en aktiv aktör för det svenska i Finland, säger Kulturfondens delegationsordförande Ann-Luise Bertell.
Svenska kulturfonden hanterar årligen över 8 000 ansökningar och delar ut cirka 36 miljoner euro till utbildning och kultur på svenska i Finland. Vd:n är stationerad på Kulturfondens kansli i Helsingfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter