Förflytta dig till innehållet

Sommarvärmen har satt fart på algblomningen — bland annat i Korpo och Nagu har observationer gjorts

Den här bilden är från stranden vid Nagu Berghamn. ÅU-foto


Det varma vädret har lett till att algblomningen nu tagit fart både i insjöarna och ute till havs.

Enligt Finlands miljöcentrals riksomfattande algöversikt är algblomningen i sjöarna nu aningen högre än normalt för årstiden. Mängden har ökat tydligt under den gångna veckan.
Även ute till havs har algblomningar observerats både inblandat i vattnet och som rikliga blomningar på vattenytan. Mest alger har observerats i de sydliga och i de sydvästra havsområdena.
Bland annat söder om Nagu och Korpo samt i södra delar av Erstan har alger påträffats.
Främst är det fråga om mindre mängder men vid Själö, Galtby i Korpo, Örö, Aspö och vid Mathildedal har även rikligare mängder påträffats.
Satellitbilder visar också på riklig algblomning i ett vattenområde norr om Åland.

Vattnet varmare än normalt

Enligt Meterologiska institutet är temperaturen i haven omkring 20 grader i alla Finlands havsområden.
Om det varma och vindstilla vädret fortsätter hålla i sig, stiger algbomningen fort till vattenytan och det är sannolikt att ytblomningen ökar.
I sjöarna är vattentemperaturen nu på många håll upp till fyra grader högre än normalt.
I södra och mellersta Finland rör sig temperaturen mellan 19 och 23 grader och i norra Österbotten är temperaturen i sjöarna mellan 16 och 22 grader.
Det har lett till att algblomningen ökat kraftigt den senaste veckan. Blågröna alger har påträffats vid 45 olika nationella algövervakningsställen. Vid 7 av dem handlade det om riklig blomning.
Miljöcentralen påminner om att man bör vara försiktig i de vattenområden där blågröna alger finns, eftersom alger alltid utgör en hälsorisk för både människor och djur.
SPT/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter