Förflytta dig till innehållet

Farmors café på Högsåra har varit Amandas plats sedan barnsben

Emilia Örnmark
dam på en trappa med en hund
För Amanda Enberg började arbetsuppgifterna i Farmors café med att packa godis och vika servetter. I dag är hon cafévärdinna tillsammans med sin syster. Här fotad på cafétrappan tillsammans med hunden Tosca.

Bland dofter av mat, nymalt kaffe och nygräddad kaka, i sällskap av familj och glada sommarfirare där det alltid är något på gång – där har Amanda Enberg vuxit upp. I dag är hon också cafévärdinna i Farmors café på Högsåra, tillsammans med sin syster Alexandra Enberg.

Familjen delar på chefskapet, enligt sina individuella styrkor. Amanda gillar att planera och utveckla idéer, medan hennes syster är mer praktiskt lagd och bra på att baka.

Amanda har vuxit upp med en syn på mat där allt tillverkas från grunden, där man experimenterar friskt med smaker och där ätbara blommor och örter från den egna trädgården blev vardag innan trenden slog igenom på andra håll.

café i en trädgårdFarmors Café
För många är det tradition att besöka Farmors café i Kimitoöns skärgård om sommaren.

Pandemin öppnade för återflytt

Coronapandemin med en helt ny öppning för distansarbete i kombination med pendlande gjorde det möjligt för Amanda och hennes sambo Jonathan att flytta ut till Högsåra för att bo där året om. Amanda är numera deltidsanställd hos familjeföretaget vintertid. Innan flytten har adressen varit bland annat Stockholm.

Amanda ser positivt på sin egen uppväxt i Högsåras bygemenskap, bland djur och natur.

– Det var en bra uppväxt, trots de många båtresorna till dagis och skola. Det vill jag gärna också ge min dotter, säger Amanda.

Vajerfärja med paketbil ombordEmilia Örnmark
Till Högsåra kommer man med färja.

Som liten hjälpte hon själv till med det hon klarade av i caféet: packa godis, rada saftburkar och vika servetter. Som det bästa av allt minns Amanda ändå ”dagens glass”, som avnjöts varje sommardag.

– Men ganska snabbt var det i köket man hittade mig. Jag gillar smaker och att utveckla menyer.

Amanda jobbar då andra är lediga

I semestertider infaller förstås den mest hektiska tiden på jobbet för familjen Enberg. Men att det är just så faller sig naturligt för Amanda – det här är mer än livsstil än ett jobb. Det som driver henne är känslan då gästerna trivs och visar sin uppskattning.

– Men det är viktigt att leva upp till förväntningarna, man vill ju att allt ska vara så bra som möjligt.

Samarbetet inom familjen är välsmort, men förstås inte alltid en dans på rosor. Amanda uppskattar den dynamik som skapas mellan generationerna, som bjuder på olika perspektiv och kunskap.

inne i ett café
Inne i caféet finns plats för 30-40. Men utöver det finns den takförsedda verandan och så trädgården förstås.

Har varit Nils Torvalds specialmedarbetare

Amanda har gått fler utbildningar och kurser inom restaurangbranschen, men i grunden är hon politices magister.

Under åren har hon kombinerat caféjobbet med uppdrag inom sin bransch, bland annat har hon jobbat i Bryssel som Europaparlamentariker Nils Torvalds specialmedarbetare.

– Där jobbade jag en hel del med miljöfrågor, vilket jag ju gör här i caféet också, men på ett annat sätt. Här handlar det om ätbara blommor, örter och om lokala produkter, säger Amanda, som håller på att utreda ett eventuellt samarbete gällande varutransporter med närliggande företag.

Tårta med kolasås och violerFarmors café
Tårta från Farmors café med ätbara violer.

Hela familjen involverad

Farmors café öppnade för säsongen den 11 juni. Utöver familjen sysselsätter företaget om sommaren 25–30 personer.

– Mamma och pappa som grundade caféet är så klart kvar och jobbar och så ställer våra respektive upp. Min farmor som är 93 år gammal hjälper till i trädgården, bland annat med att plocka örter.

Det var Amandas farmors farmor som från början bodde i huset där det nu utbyggda caféet finns – därav namnet Farmors café. Caféet grundades år 1994, ur familjens stora gästvänlighet.

– Mamma har alltid tyckt om att fixa mat och bjuda in gäster. Till en början var caféet mest för vänner och familjebekanta, säger Amanda.

Familjen Enberg utanför caféet en sommardag.Arkiv/Fredrik Öblom
Familjen som driver Farmors café består av Amanda, Mats, Ylva och Alexandra Enberg.

Kundkretsen har vuxit till sig rejält sedan dess – numera hör ett besök här till sommartraditionerna för många som rör sig i trakterna kring Kimitoön.

Från klassiker som jordgubbstårta, rom- och kinuskikaka och morotskaka har man numera en sommarmeny med fisk-, kött- och vegetariska alternativ. Sedan fem år tillbaka kan man också erbjuda äkta italiensk surdegspizza bakad i vedeldad ugn.

En hektisk dag i juli serveras här flera hundra matportioner.

Pizza på ett bordFarmors Café
Redan i några år har italiensk surdegspizza bakats här.

Coronan gav också positiv utveckling

De senaste två åren har man tvingats till vissa förändringar på grund av coronan, men vissa av dem kommer med en positiv utveckling. Även om det till en början kändes ledsamt att slopa såväl skärgårds- som kakbuffén ser man det nu som ett bättre alternativ med bordsservering.

– Buffémöjligheten finns kvar för grupper. Men att ha buffén framdukad alla dagar ger en hel del matsvinn, säger Amanda.

Hon ser nu fram emot en riktigt vanlig sommar utan restriktioner. Gruppbokningarna, som ger den bästa möjligheten till att förlänga säsongen, är tillbaka.

– Det blir jätteskönt. Vi har jobbat två hela somrar med munskydd och med en ständig oro över om någon i personalen ska hamna i karantän.

Dela artikeln

En kommentar: “Farmors café på Högsåra har varit Amandas plats sedan barnsben

  1. viveca auer skrev

    Härligt att läsa om så duktiga och fina människor. Lycka till med sässongen. Har besökt farmors bara en gång. Fina minnen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter