Förflytta dig till innehållet

Sommarteater ordnas på Runsala varv för första gången — "fantastiskt utrymme och unik atmosfär"

Arkiv/Pressbild
Runsala båtvarv

Runsala båtvarvArkiv/Pressbild

Linnateatteris sommarteater ”Akseli ja Elinan hääfarssi” har premiär på Åbo båtvarv på Runsala. Foto: Pressbild


I kväll är det premiär för Linnateatteris pjäs ”Akseli ja Elinan hääfarssi”.
Linnateatteri har påbörjat ett samarbete med Åbo båtvarv på Runsala och årets sommarteater spelas där.
Många festligheter har lockat människor till den fina marina miljön på båtvarvet under åren. Bland annat några av Åbo musikfestspels konserter och Airisto Classic Regatta äger rum där.
Linnateatteri har glatt tagit emot utmaningen att vara de första någonsin som sätter upp en teaterpjäs på varvet.
Föreställningen spelas i Lindblom-salen som öppnades förra våren vid västra stranden av Åbo båtvarv.
Salen rymmer närmare 800 människor.
Till båtvarvet på Runsala kan man behändigt ta sig med sjöbuss eller med vanlig buss. Egna båtar går att lämna i Runsalas gästhamn.

Nöjda över samarbetet

Det var förra året som samarbetet mellan Åbo båtvarv och Linnateatteri fick sin början.
Maija Palonheimo, verkställande direktör för Linnateatteri, åkte ut till Runsala för att titta efter en potentiell plats var nästa sommarteater kunde äga rum. Valet föll på båtvarvet.
– Lindblom-salen var ett av utrymmen vi visste att skulle stå tomt under kommande sommar. Vi blev väldigt glada att salen skulle tas i bruk, säger Eero Lehtinen, marknadsansvarig för Åbo båtvarv.
Samarbetet mellan Åbo båtvarv och Linnateatteri gäller inte bara sommarteatern utan det gemensamma arbetet kommer fortsätta även efter sommaren.
– Teaterföreställningar är lite variation från hurdana evenemang som ordnas här vanligtvis. Jag ser framemot framtida föreställningar, det kommer tillföra oss mycket, säger Lehtinen.
Kari-Pekka Toivonen, regissör för ”Akseli ja Elinan hääfarssi”, är också väldigt nöjd.
– Vi är väldigt glada för att vi har fått chansen att samarbeta med Åbo båtvarv. Utrymmet är fantastiskt och atmosfären är unik. Havet och båtarna ger en äkta sommarkänsla, så det här var verkligen det perfekta stället att ha en sommarteater på, säger Toivonen.

Utmaningar innan premiären

Några utmaningar har uppstått på grund av att utrymmet som föreställningen ska hållas i måste tömmas, städas och rustas upp varje gång det ska tas i bruk. Det har kostat en hel del, men Toivonen tycker att det är värt det.
– Nu är allting klart för premiären. Vi har verkligen hela vårt team att tacka för att allting har gått så bra. Ljud och ljus är alltid svårt när man kommer till en ny scen, säger Toivonen.
– Också våra skådespelare har jobbat otroligt hårt på repetitionerna. Det gäller att klara av snabba byten eftersom över tio roller spelas av endast tre skådespelare. De är verkligen talangfulla, säger Toivonen.

En bröllopsfars

Linnateatteris pjäs ”Akselin ja Elinan hääfarssi” handlar om Akseli och Elina som skall gifta sig.
De tror att ingenting kan stoppa deras romantiska sommarbröllop.
Men de har fel. De råkar plötsligt på oanade hinder när festlokalen för bröllopet inte bara blivit bokad av dem.
Doktorsmiddag, bergsrådets 60-årsfest, ett dopkalas, frimurarnas årsmöte, en minneshögtid, ett kräftkalas och en teckningskurs med nakenmodell ska också hållas i lokalen samtidigt.
Manusförfattare är Antto Terras och i rollerna ser vi Katriina Sinisalo, Miika Laakso och Mikko Leskelä.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter