Förflytta dig till innehållet

Som fisken i vattnet

kvinna med längre hår och mönstrad blus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag far under ytan och glömmer allting för en stund. Vattnet omger mig när jag tar mig fram. Ett element som ger och tar liv. Ett element som jag har stor respekt för. Och här känner jag mig som hemma.

Impivaaras simhall är mitt vardagsrum. Där är jag, och tar mina tag. Det finns inte ett enda simpass som jag ångrar. Simningen har funnits i mitt liv under en lång tid. Ändå är det förra året som jag började på allvar. Någonting känns helt enkelt fel ifall jag inte simmar två till fyra gånger i veckan. En naturlig rutin, en älskad hobby. Kanske till och med ett sätt att leva.

Simning är en oerhört mångsidig motionsform som de flesta kan hålla på med livet ut. Genom att simma tar vi hand om hjärtat, konditionen, musklerna och sinnet. Att simma är också skonsamt för lederna.

En person som kan hoppa ner i vattnet så att huvudet far under ytan, och sedan i sträck kan simma 200 meter varav 50 meter är på rygg, är simkunnig enligt den nordiska definitionen. Finland är tusen sjöars land. Ändå är endast 55 procent av sjätteklassarna och 53 procent av de vuxna simkunniga (Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf, FSL 2022).

På sommaren välkomnar havet och sjöarna oss. Och vi tar så gärna emot inbjudan. Men inte utan säkerhet i åtanke. Enligt FSL drunknade 87 personer förra året. Drunkningsolyckor sker inte enbart i samband med simning, utan också inom vattentransport, genom att någon faller genom isen eller oväntat och oavsiktligt faller i vattnet. Detta år ligger antalet redan på 19 personer.

Inräknat finns inte ännu sommarmånaderna, när det tyvärr sker flest drunkningsolyckor. Förstås skulle det vara önskvärt att förebygga alla drunkningsolyckor. Omöjligt eller inte, är det värt ett försök.

Vi ska inte underskatta vattnet och överskatta våra egna förmågor, heller inte vara rädda. Tillräcklig simkunnighet och goda kunskaper om vattensäkerhet är oerhört viktigt. Simma inte ensam: oväntade situationer och eventuella sjukdomsfall kan inträffa, och det är tryggare att röra sig tillsammans. Uppdatera dina livräddningskunskaper: du kan behöva dessa när någon är i nöd.

När du räddar en nödställd ska du fortfarande se till din egen säkerhet. Om möjligt, kasta hellre ut ett hjälpmedel istället för att hoppa ner i vattnet själv. En nödställd är i panik, och då kan även du drabbas. Det är förstås möjligt att rädda en person ur vattnet själv: då måste livräddningskunskaperna vara i skick, både i teori och praktik. Känn igen dina områden. Det är tyvärr lätt hänt att en dyker i för grunt vatten och skadar sig.

Ha alltid på flytväst till sjöss, oberoende av ålder och simfärdigheter. Flytvästen räddar liv. Det är oftast vuxna som skippar flytvästen: här kan vi göra bättre. Skippa istället alkoholen till sjöss. Låt oss ta hand om oss själva och varandra.

Jag befinner mig i Österbotten. Från mars till maj utbildade jag mig spontant till simlärare, och det är ett beslut jag inte ångrar. Nu jobbar jag tillsammans med min vän vid en sommarsimskola utomhus. Det finns en härlig känsla i att hjälpa, inge trygghet och bidra till ett mer simkunnigt Finland. Att arbeta som simlärare är meningsfullt och roligt. Jag är som fisken i vattnet.

Här kan du läsa fler kolumner av Emma Andersson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter