Förflytta dig till innehållet

”Som aktiv socialdemokrat har jag under årens lopp fått allt större respekt för Jutta Urpilainen som en ovanligt kunnig, insiktsfull och klok politiker”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Presidentvalet. Nu när vi socialdemokrater utsett Jutta Urpilainen till vår kandidat i vårens presidentval är det alltmer sannolikt att ingen av de åtta som ställt upp i valet kommer att få mer än hälften av rösterna i första omgången.

Till den andra och avgörande omgången går endast de två kandidater, som på första varvet fått det största väljarstödet.

Trots att Alexander Stubb och Pekka Haavisto enligt dagens gallupsiffror är i överlägsen ledning behöver det inte betyda att någondera av dem kommer att vara valets slutliga segrare.

Inför presidentvalet är Urpilainen nu ledig från sitt uppdrag som EU-kommissionär och jag tror att hon har goda möjligheter att ta sig vidare till slutomgången.

Som aktiv socialdemokrat har jag under årens lopp fått allt större respekt för henne som en ovanligt kunnig, insiktsfull och klok politiker. Hemma från Gamla Karleby och utbildad till lärarinna gick hon med i politiken, för att från Vasa valkrets väljas in i riksdagen.

År 2008 valdes hon till ordförande för det socialdemokratiska partiet och åren 2011–2014 verkade hon som finansminister i Jyrki Katainens sexpartiregering.

År 2019 utsågs Jutta Urpilainen till Finlands medlem i EU-kommissionen, där hon fick i uppgift att ansvara för unionens politik för internationellt samarbete.

Det uppdraget har inte bara gett henne ingående kännedom om beslutsfattandet inom Europeiska unionen, utan också en klar bild av unionens roll i dagens föränderliga, multicentrerade värld.

Av de många goda kandidater, som är uppställda i det kommande presidentvalet, tycker jag att hon har de allra bästa förutsättningarna för att ansvara för presidentens mycket krävande uppgifter.

Gustav Wickström

Dela artikeln

En kommentar: “”Som aktiv socialdemokrat har jag under årens lopp fått allt större respekt för Jutta Urpilainen som en ovanligt kunnig, insiktsfull och klok politiker”

  1. Johan Andersson, Österby skrev

    @Gunnar Wikström, men ”brutna idexet-Urpilainen” glömmer vi pensionärer inte! Hon gjorde som ideologin påbjuder, man använder avundsjukan som vapen. Socialismens grundpåle. Så mycket illa hon och hennes ideologi gjort, finns det inte en enda orsak att ge henne sin röst.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter