Förflytta dig till innehållet

Solpaneler och håliga metallskivor ska pryda ämbetshuset som görs om från topp till tå

Foto: Monica Forssell


Under sommaren revs  betongkolossen Kaarina center och som bäst förvandlas tomten till en temporär parkeringsplats. Senare blir det torg och park utanför S:t Karins-huset. Före årsskiftet inleds renoveringen av stadens ämbetshus och samtidigt slutförs, påbörjas och pågår byggandet av nya bostadshus i centrum.
Inom ett par år har S:t Karins fått cirka 500 nya bostäder i centrum.

Ett av de nya höghusen i det så kallade ”Hartela-kvarteret” i S:t Karins. Foto: Monica Forssell


Ett ansiktslyft av S:t Karins centrum har varit på tapeten i flera omgångar och under flera år, men alltid strandat på något.
Att det nu rivs, byggs nytt och renoveras för miljontals euro är för stadsarkitekt Pasi Aromäki något av en dröm som går i uppfyllelse.
-Jag är jättenöjd över att planerna nu förverkligas, säger Aromäki och fortsätter:
-Problemet med S:t Karins centrum har varit att det bara varit ett ställe för matuppköp. Alla specialaffärer har mer eller mindre försvunnit.

Stadsarkitekt Pasi Aromäki är nöjd över att det äntligen händer något i S:t Karins. Foto: Monica Forssell


Nu vill man att fler ska bosätta sig mitt i S:t Karins och på så sätt bidra till att bland annat specialaffärerna kommer tillbaka.
Nya S:t Karins huset fungerar redan som ett vardagsrum för invånarna och genom att fräscha upp ämbetshuset, anlägga en liten park i centrum och bygga ett torg hoppas man bidra till att trivseln ytterligare ökar.

S:t Karins blev en stad år 1993
Ännu i slutet av 1930–talet hörde Nummisbacken i Åbo till S:t Karins
När beslut om S:t Karins centrum fattades, vägde man mellan Littois eller nuvarande centrum invid Nylandsvägen

Hos Matti Toivonen, ny fastighetschef på staden, går telefonen het. Konkurrensutsättningen av ämbetshusets renovering misslyckades i våras och ska nu göras om, beslut om hur man går vidare med Hovirinta skolan och planerna på ett nytt skolhus borde fattas,  med mera.

Matti Toivonen tog över som fastighetschef efter Taisto Nuutinen i S:t Karins i våras Foto: Monica Forssell


Toivonens åsikt om det nya skolhuset och huruvida det ska byggas som ett nyckelfärdigt hus eller så att staden planerar det själv är klar:
-Vi ska sköta det här själva. Det blir billigare och vi får bestämma hur vi vill ha det.

Den del av huset som vetter mot söder och Pyhän Katariinan tie ska förses med solpaneler.


Toivonen sitter i ämbetshuset som ska både invändigt och utvändigt nu ska ses över. Alla ytor och mellanväggar, alla vattenrör, elektricitet och ventilation förnyas i huset.  Den del av huset som vetter mot Pyhän Katariinan tie ska bekläs med solpaneler och mot Nylandsvägen görs fasaden om så att den passar bättre i hop med grannhuset, nya, moderna S:t Karins huset.
-Det ska bli mera glas och om vi går inför en dubbelfasad liksom i S:t Karins-huset blir det också delvis en fasad av håliga metallskivor, berättar Toivonen.
Den håliga metallfasaden som pryder S:t Karins-huset har visserligen fått mycket kritik, men för enhetlighetens skull väljer man samma material.

Ämbetshuset, vars renovering inleds i höst, ska få solpaneler men också håliga metallskivor, liknande dem som pryder intilliggande S:t Karins-huset. Metallskivorna både hatas och älskas av invånarna. Foto: Monica Forssell


Exakt hur stor andel av husets energibehov solpanelerna kommer att täcka kan Toivonen inte svara på men på årsnivå ska panelerna producera 70 megawattimmar.
Renoveringen av ämbetshuset torde komma igång i höst och slutföras nästa höst.
Läs också: 

Från grådaskig betonggenomfart till småstadsidyll – S:t Karins centrum ska bli som nytt, men vad tycker invånarna?

Torgnamn efter homoerotisk konstnär gillas inte av alla

Monica Forssell
040-860 3961/monica.forssell@aumedia.fi

 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter