Förflytta dig till innehållet

Solagenterna ser till att barn i Åbonejden använder solkräm på dagis — barn är extra känsliga mot uv-strålning

Miska Valli och Elsi Ranta-Aho lär sig sätt på solkrämen själv. Miska har tidigare fått hjälp av sina föräldrar, men kommer från och med nu göra det själv. Elsi säger att hon själv brukar smörja in sig själv med solkräm. Foto: Emma Strömberg


Det har utlovats fortsatt varmt och soligt väder under veckan. Sydvästra Finlands Cancerförening besöker daghem för att främja barnens användning av solskyddskräm.
Solagenterna Minna Salakari, Jenni Vaskelainen och Pia Ilves besöker förskolor i Åbo med omnejd för att berätta om hur viktigt det är att skydda sig mot solen. De gör det i form av sagor och lek och lära barnen att själva smörja in sig med solkräm.
Denna förmiddag är de på Syvälahden päiväkoti på Hirvensalo.
Miska Valli berättar att hans föräldrar brukar sätta solkräm på honom, men att han från och med nu kommer att börja smörja in sig själv.
– Nu är jag tillräckligt gammal för att kunna göra det själv, säger han.
Solagenterna har riktat in verksamheten på just förskolebarn för att de är tillräckligt gamla för att lära sig att sätta på solskyddskräm själva. Tanken är också att de sedan ska kunna hjälpa de yngre barnen på dagis.
Eftersom de inte kan gå till alla daghem har de också hållit en utbildning för daghemspersonal. Där kom det fram att det inte finns några enhetliga instruktioner för daghemspersonalen om hur de ska agera för att skydda barnen mot solen. Cancerföreningen gör därför en manual för alla daghem i Åbo.

Pia Ilves, Minna Salakari och Jenni Vaskelainen lär ut bra solvanor till barn. Foto: Emma Strömberg


Salakari, Vaskelainen och Ilves upplever att informationen om hudcancer är bristfällig.
– Många tänker att det är något som bara berör äldre människor. Men om barn bränner sig i solen ökar risken för att drabbas av hudcancer som vuxen. Därför är det viktigt att skapa bra solvanor redan i tidig ålder, säger Salakari.
Barn är extra känsliga för solen eftersom de inte kan bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Salakari rekommenderar att barn använder solkräm med minst solskyddsfaktor 30 och gärna solskyddsfaktor 50.
Läkemedelsbolaget Orion sponsorerar kampanjen med att donera solkrämer som solagenterna ger till de daghem de besöker.
– Det finns inte gemensamma solkrämer på dagis och alla föräldrar har inte möjlighet att skicka med egen solkräm till sitt barn, säger Vaskelainen.
Hon syftar på att solskyddskräm är dyrt och kan vara en kännbar kostnad i familjens ekonomi.
Sydvästra Finlands Cancerförening donerar också solsegel till daghem som inte har några skuggiga platser på gården.
– Många daghem i Åbo har inga platser som är skyddade från solen, säger Salakari.
De berättar att mottagandet i dagis har varit väldigt positivt både bland barnen och bland personalen. Kalendern börjar redan fyllas för nästa år.
Men solagenterna oroar sig för om dagispersonalens resurser räcker för att se till att barnen har solkräm på när det är soligt ute, trots informationskampanjen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter