Förflytta dig till innehållet

Söderlångvik gård söker vd – ”Vi vill anställa en nyckelperson till”, säger Konstsamfundets vd

Arkiv/Emilia Örnmark
maffig karaktärsbyggnad
Söderlångvik gård ska satsa mer än tidigare på att utveckla besöksnäringen.

Bolaget Söderlångvik gård Ab på Kimitoön söker en verkställande direktör. I den arbetsplatsannons som nyligen publicerats sägs att man söker en person som är intresserad av att utveckla gården.

Gården består av ett museum, restaurang, trädgård, naturstigar, skogsbruk, äppelodlingar och cirka 30 sommarvillor som hyrs ut.

I annonsen nämns att den verkställande direktören ska utveckla gården tillsammans med gårdens anställda, gårdens kaféföretagare, Konstsamfundet och Amos Rex.

Det som inte nämns i annonsen är att Söderlångvik gård också har en förvaltare som den kommande vd:n alltså inte ersätter.

— En förvaltare för skogen och marken behövs fortsättningsvis. Det här är en förstärkning, säger Konstsamfundets vd Stefan Björkman till ÅU.

Exakt hur arbetsfördelningen mellan vd och förvaltare kommer att se ut klarnar efter att man valt vd.

Enligt Björkman har gårdens besökare ökat en hel del under de senaste åren. Det finns ett stort intresse för de friluftsleder som skapats på gårdens marker, för kaféet och för museet som utgörs av gårdens karaktärsbyggnad. Sedan renoveringen av karaktärsbyggnaden blev klar på våren 2021 har besökarantalet fördubblats och ligger nu på 15 000 personer per år.

— Målet är att ytterligare öka antalet besökare, säger gårdens förvaltare Mikael Jensen.

En man vid äppelodling.ÅU
Verkställande direktören kommer inte att ersätta förvaltaren. Förvaltare Mikael Jensen kommer i framtiden att fokusera på skogen och fastigheterna.

Jensen säger att han ser fram emot att i framtiden kunna fokusera på skog och fastigheter medan vd:n fokuserar på vad gården kan erbjuda besökare.

Jensen har arbetat som förvaltare vid Söderlångvik gård i tio år. De här åren har kantats av många och stora renoveringar samt investeringar inom bland annat äppelodlingen.

I maj 2021 kunde ÅU rapportera att samarbetet mellan de tre företagare som tillsammans med gården skötte dåvarande kafé och restaurang måste avslutas på grund av samarbetssvårigheter.

LÄS OCKSÅ

Att de här samarbetssvårigheterna skulle ha inverkat på behovet att nu anställa ytterligare en nyckelperson till gården vidkänns Björkman inte.

— Nej, det har nog inget med saken att göra. Under de senaste åren har det varit svårt att hitta och behålla personal inom restaurangbranschen.  Jag kopplar inte ihop de här sakerna.

Söderlångvik gård

Söderlångvik gård omnämns första gången redan 1511.

År 1927 köpte Hufvudstadsbladets chefredaktör Amos Anderson gården.

Sedan 1965 har gårdens karaktärsbyggnad fungerat som personhistoriskt museum över Amos Andersons privata konstsamling.

Under sommarmånaderna ordnas det utställningar i karaktärsbyggnaden och i restaurangen på gården.

Söderlångvik gård ägs av föreningen Konstsamfundet r.f.

Gårdens äppelträdgård består av cirka 50 000 äppelträd.

Konstsamfundet äger cirka 7000 hektar skog  i Tolfsnäs, Hertsböle och runt Söderlångvik gård.

Källa: Söderlångvik gård

Vaker salong med fler möblemang, flygel och kristallkronaArkiv/Emilia Örnmark
Karaktärsbyggnaden är nyrenoverad och lockar många besökare.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter