Förflytta dig till innehållet

Sockret nästan dubbelt så dyrt – ÅU jämförde matpriserna för ett år sedan med dagens priser

För ett drygt år sedan kostade ett kilo strösocker 85 cent, nu är priset 1,49 euro. En ökning på 75 procent.

Det framgår ur ÅU:s jämförelse av matpriserna i Prisma i Österås januari 2022 och april 2023.

Övriga matvaror vars pris stigit klart är ost, ägg och pizza.

Av de 15 varor som ÅU jämförde (se grafiken) var det brödet, Pågens färdigskivade limpa, som hade den minsta prisökningen. Ändå låg ökningen på nästan 10 procent.

I medeltal har matpriserna stigit med 20,4 procent sedan januari 2022, enligt siffror som statistikcentralen tagit fram.

När slutar priserna stiga?

Paula Pessi , kommunikationschef vid Konsumentförbundet, säger att förbundet noggrant följer med hur matpriserna stiger.

Jämfört med andra produkter har livsmedlen stigit två gånger så mycket på det senaste året.

Om och när matpriserna slutar stiga blir enligt Pessi intressant att se. Många trodde att det skulle ske i höstas, men så gick det inte. Forskningsinstitutet PTT uppskattar nu att höjningarna åtminstone trubbas av under våren.

– Till exempel gödselpriset och logistikkostnaderna har sjunkit klart den senaste tiden. I något skede borde det synas också i konsumentpriserna, annars väcks misstanken att någon i kedjan passar på att sko sig på de höga priserna.

Hon påpekar att det statliga Konkurrens- och konsumentverket utreder om någon part har höjt priserna mer än det finns grund för.

matvaror i kundvagnJohan Backas
Priset på matvaror har stigit med i medeltal 20 procent sedan januari 2022, enligt Statistikcentralen.

För den enskilda konsumenten gäller det att vara noggrann och prismedveten om man vill spara pengar, säger Pessi.

Att jämför kilopris, köpa säsongsråvaror och minska svinnet är några sätt att hålla utgifterna rimliga.

– Butikernas egna varumärken är ofta billigare än andra. Och kan man tillfälligt undvara en del produkter kan man spara pengar, säger Pessi och nämner den färska fisken särskilt från Norge som en vara vars pris plötsligt steg kraftigt men förväntas sjunka småningom.

Krympande förpackningar höjer priset

Pessi lyfter fram att det inte enbart är dyrare priser som drabbar konsumenterna, i vissa fall har tillverkarna minskat på innehållet i produkten och hållit priset på samma nivå. Att produktstorlekarna minskar kallas på engelska shrinkflation.

– Det har märkts också i Finland. Konsumentförbundet bad konsumenterna om tips på varor som blivit mindre, och vi fick in mängder av exempel på det.

– Det kan ske också i servicebranschen, restaurangernas portioner kanske blir mindre eller någon ingrediens byts ut mot en billigare, säger Pessi.

Så jämfördes priserna

Prisjämförelsen gjordes i Prisma i Österås i Åbo.
Jämförelsepriserna är från den 24 januari 2022 och 18 april 2023.
Grönsaker och frukter lämnade vi utanför jämförelsen eftersom priserna kan variera stort enligt säsong på dem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter