Förflytta dig till innehållet

Sockdals – trendigt eller ett stilbrott ?

Kim Lund. Journalist på ÅU


Förra veckan såg jag en rubrik i Dagens Nyheter: Nu är det inne med strumpor i sandalerna. Flera andra svenska medier skriver om den här minst sagt suspekta fulmodetrenden som lär vara sommarens hetaste outfit.
På nätet finns bilder av bland andra Justin Bieber och David Beckham spatserande runt med strumpor i sandalerna – sockdals som det kallas efter engelskans socks and sandals.
Stilikonen och etikettexperten Magdalena Ribbing uttalade sig redan för två år sedan i Sveriges TV4 om fenomenet.
Hon menade att det blir lite ”läbbigt” att gå barfota i lädersandaler och att det skapar en ”atmosfär” som inte är så jättekul.
Hon gav alltså grönt ljus för sockdals. Också den svenska tidningen Café skrev för två år sedan att en av herrmodetrenderna för våren 2017 är just strumpor i sandalerna.
Så någon övergående modefluga är det inte frågan om.
Men trendigt eller inte – för mig har strumpor i sandaler alltid varit förknippat med det som på finska kallas för ”junttighet”.
För nio år sedan förde vi en diskussion om ämnet med min pappa. Han skämdes inte för att gå med strumpor i sandalerna och för att försvara sin rätt skrev han en insändare i Turun Sanomat.
”Jag kommer att gå med strumpor i sandalerna och jag känner mig inte alls som en ”juntti”. Min uppmaning till Åbos män är därför: låt oss dö med strumporna på – och sandalerna”.
Det må vara praktiskt och hygieniskt med strumpor i sandalerna, men stilfullt är det inte.
Är det så varmt att man kan gå med sandaler kan man lika bra lämna strumporna i lådan och vara barfota.
Vill man trots allt ha strumpor på sig i sommarvärmen finns det en uppsjö av snygga och luftiga sneakers eller loafers att välja mellan.
Tillsammans med ett par matchande tunna bambustrumpor är det en kombination som alla gånger slår strumpor i sandaler en het sommardag.
Men å andra sidan. Om det nu faktiskt är så att sockdals verkligen är modetrenden nummer ett sommaren 2019 borde jag kanske omvärdera min aversion för strumpor i sandalerna, även med risk för att stämplas som ”junttig”.
Man vill ju vara inne och visa att man hänger med i vad som är inne och vad som ute.
Men strumpor i sandaler? Nej tack – där går min gräns för vad jag är beredd att göra för att bli en åboländsk trendsättare.

Dela artikeln

En kommentar: “Sockdals – trendigt eller ett stilbrott ?

 1. Göran Ek skrev

  För att vara extra ”junttig” så har man på sig olika färger eller mönster på strumporna när man går i sandaler 🙂
  Vem bryr sig egentligen hur man är klädd? Vem har en kommit på att det är ”fel” att ha stumpor i kombination med sandaler? Det är motsvarande som man inte helst skall ha vanliga sk. tennisstrumpor med festskor.
  Man går klädd som man tycker att är bekvämast eller beroende på väder om man vill ha det varmare/svalare. Vissa går även med vintermössa på huvudet mitt i sommaren. Vad skulle inte kritiken vara med att gå i mankini, strumpor och sandaler 🙂
  I större städer utanför Finland så har man läst om folk som frågar sig varför vissa går i cargo shorts, de shorts med många fickor. Det ser ”junttigt” ut och vem behöver så många stora fickor har frågan varit.
  Kanske för att de är praktiska och bekväma. Alla män går inte omkring med en ”manbag” och spelar trendclown, utan man klär sig och har med sig det som är praktiskt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *