Förflytta dig till innehållet

Socialvårdens betydelse har blivit i bakgrunden

Åbo Underrättelsers logo

När vi nu går in för den nya organiseringen av våra social- och hälsovårdstjänster, så har socialvården tyvärr blivit i bakgrunden. Fokus har varit på sjukvården, visst är den också en mycket viktig del av människornas välmående.
Inom Egentliga Finland har man inte prioriterat bashälsovården och den förebyggandevården, varför de största utgifterna är nu i specialsjukvården. Varje euro som vi investerar i förebyggande vården och omsorgen, är en investering i framtiden.

Med en 20 års arbetserfarenhet inom barnskyddet anser jag att fokus nu måste sättas på socialvården och i en snabb takt, gäller alltså hela socialvårdens tjänster som t.ex. äldreomsorgen. Vi borde också använda oss av mer forskningsinformation för att utveckla de olika serviceformerna.

Vi har bra erfarenheter inom barnskyddet hur man med hjälp av erfarenhetskunniga (tidigare kunder) har kunnat nå bättre resultat inom de olika tjänsterna. Denna värdefulla information borde vi alltså använda mer av, då vi planerar nya serviceformer.

För att vi i framtiden kan erbjuda kvalitativa tjänster, så behöver vi mer av yrkeskunnig personal. Utmaningen är att allt färre söker sig till de olika vårdyrken. Vårdyrken måste göras mer attraktiva, annars är vi i blåsten.

Det nya fullmäktige har alltså inga lätta saker på bordet, utan brådskande frågor som måste lösas och i snabb takt. Alltså, nu behövs det beslutsfattare som har en värdegrund, där människans välmående är i fokus. Med en bred sakkunskap om hela socialvårdens tjänster och dess betydelse för allas välmående, kan vi tackla de stora utmaningarna.

Nu är det upp till väljarna vilka frågor och serviceformer som kommer att prioriteras i framtiden, inom vårt nya välfärdsområde.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter