Förflytta dig till innehållet

Socialvården måste fungera nu och i framtiden

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För bara några veckor sedan fick jag veta att en ung person som jag tidigare hade träffat i barnskyddsarbetet hade tagit sitt eget liv.

Alla vi som har arbetat med barnskydd vet hur dyrt det är när samhället inte kan hjälpa i tid.

Jag hoppas och vädjar därför att även vi beslutsfattare skall förstå att när vi talar om social- och hälsovårdstjänster så talar vi om människor, om välbefinnande och ohälsa, om liv och död.

Vi talar till exempel om huruvida lidandet hos ett barn som växer upp i ett hem där det förekommer misshandel kommer att synas eller om det kommer att försvinna i en hög med papper på en socialarbetares överbelastade skrivbord? Vi talar om hur länge man måste vänta för att få en canceroperation eller om man kan få hjälp med psykisk sjukdom innan det är för sent.

Jag vet att mina tidigare kollegor inom äldreomsorgen också lyssnar på debatten om socialtjänsten, och jag är säker på att de undrar om vi beslutsfattare förstår hur det är att arbeta skift efter skift utan tillräckligt många yrkesverksamma. När det till exempel är så svårt att garantera en värdig ålderdom för dem som har offrat så mycket för att bygga upp det här landet åt oss efter krigen.

Den mycket snäva tidtabellen för anpassningen av välfärdsregionerna är en enorm risk.

För närvarande har inte alla i Finland tillgång till social- och hälsovårdstjänster på ett effektivt sätt och i rätt tid. Och nej, problemen har ingalunda skapats under denna höst och det är säkert relevant att kritisera både hur lång tid det tog att genomföra socialvårdsreformen i detta land och vilken typ av reform som slutligen uppnåddes.

Men nu är det regeringens ansvar att se till att socialvården i det här landet kan fungera nu och i framtiden.

Vi gröna lovar att erbjuda hjälp och stöd från oppositionen, eftersom fungerande social- och hälsovårdstjänster är en gemensam angelägenhet.

Här kan du läsa fler kolumner av Sofia Virta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter