Förflytta dig till innehållet

Snusförbudet måste bort

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU är som allra bäst när vi samarbetar kring stora, gränsöverskridande problem. Tyvärr ser vi allt för ofta ett EU som detaljreglerar och blandar sig i frågor som vi faktiskt kan hantera bättre själva. EU:s förbud mot snus är ett klockrent exempel på just det.
Snus är inte morötter och självklart inget jag rekommenderar någon att använda.
Men för den som vill ha en nikotinprodukt är snus ändå bättre än till exempel cigaretter både för brukaren och för omgivningen. Det är därför inte logiskt att snus är förbjudet medan de betydligt farligare cigaretterna är tillåtna. Snusförbudet leder dessutom till andra negativa konsekvenser för oss.
Den omfattande smugglingen gör att vi förlorar betydande skatteintäkter och istället har en svart marknad som göder den organiserade brottsligheten.
Det är alltså hög tid för EU att uppdatera sitt tobaksdirektiv och låta länderna att själva avgöra om de vill tillåta snus eller inte.
Anton Nilsson
Kandidat nr 259 i EU-valet
Liberalerna, Centern, Moderat samling för Åland, Ålands framtid i valsamarbete med SFP

Dela artikeln

5 kommentarer: “Snusförbudet måste bort

 1. Kenneth Wilen skrev

  Behövs inte teknisk chef till Pargas gå samman med St Karins

 2. Bengt Wiberg skrev

  Tack och lov har Hannu Vierola och en massa andra ej faktaupplysta människr fel. Snus orsakar ingen förhöjd risk för cancer. Rökgaserna och tjäran dödar däremot 7 miljoner människor om året till en samhällskostnad för vård och produktionsbortfall på ofattbara 2000 miljarder dollar årligen (källa: WHO dvs världshälsoorganisationen). Snus är ”inte morötter” men det är ett 95-99% mindre skadligt alternativ till livsfarlig rökning. Att tro att världens (inkl. Åland och Finland)1,2 miljarder dagliga rökare kan sluta röka ”tvärt” är naivt och farligt. De som kör bil med säkerhetsbälte löper mindre risk att skadas i en krasch. Principen kallas skade- och riskmnimering (harm reduction). Sverige har lägst andel manliga rökare i EU (5%) och lägst andel tobaksdödlighet och cancer per 100 000 innevånare i Europa. Vi snusar istället för att röka! Avslutar med ett citat från svenska #Läkartidningen och professor Stean Willers vid Lunds universitetssjukhus som säger det mesta: ”Gemensamt för samtliga tobaksprodukter för oralt bruk är att skadegraden är avsevärt lägre än för cigaretter. En stor epidemiologisk studie kunde nyligen inte påvisa någon ökad risk för sjukdom med svenskt snus.” Här är länken för den som vill läsa hela artikeln:
  http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2018/10/Skademinimering-ar-ett-omdiskuterat-alternativ-for-dem-som-inte-kan-sluta-roka/
  Bra jobbat och intelligent av Ålandspartierna i debattartikeln ovan!

 3. Kerstin Jansson skrev

  Hur smart är det att snusa? I Stockholm är det som att gå påben gummimadrass på trottoaren på grund av alla snus(k)kuddar. Nej svenskar är inte smarta!

 4. Paul Lindberg skrev

  Just så är det. Svenskarna var igen en gång smartare och blev genast beviljade
  dispens beträffande snusförbudet. Våra representanter lät bli att ens ansöka.
  Vi kommer som vanligt några tiotal år efter Sverige, men bättre sent än aldrig.
  Upphävande av förbudet skulle i alla fall avsevärt minska smugglingen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter