Förflytta dig till innehållet

Snickaren som gillar unika möbler

HÄNDIG. Ben Fredriksson tillverkar allt från hela kök till sänggavlar och hopfällbara mässmöbler. Foto: Marina Saanila


I snart tre år har Ben Fredriksson drivit sitt företag Lumberloon, specialiserat på måttbeställda möbler och inredningshelheter. Produkterna från hans verkstad i Åbo är både snygga och praktiska. Fredriksson gör det kunden vill ha men själv gillar han bäst stilrena, moderna möbler.
– Jag tillverkar specialmöbler som inte finns till salu i någon butik. Ofta är möblerna jag skapar stilmässigt ganska enkla, men de kan ha någon eller några små, speciella detaljer.

STILRENT. Oljat matbord i massiv ek och ekfaner. Foto: Lumberloon


Fredrikssons skapelser går till både företag och privatpersoner, men de flesta beställningar kommer från olika företag.
– Privatkunder har ofta en mer eller mindre klar idé av vad det är de vill ha. Då tillverkar jag produkten utgående från deras önskemål. Ibland ger jag egna förslag, och så samarbetar vi. Av företag får jag oftast en färdig bild, ritad av en inredningsarkitekt. Då kan jag inte själv ändra så mycket på produkten.
Fredriksson hade länge haft siktet inställt på att driva ett eget snickeri när. Bakom sig hade han många års erfarenhet av att jobba som snickare vid andra företag.
– Våren 2015 var tiden inne att satsa på eget. Jag har haft jobb ända sedan den första dagen och skulle inte vilja byta ut livet som företagare. Om man är bra på det man gör så finns det jobb. Men visst skulle det vara svårare att börja som företagare direkt efter skolan, för man lär sig yrket bara genom att jobba med det.
Lumberloon är ett enmansföretag och vanligtvis jobbar Fredrikson ensam på företaget, men i slutet av förra året hade han så mycket jobb att han kunde anlita en person för att hjälpa honom. Numera består arbetet mera av försäljning och marknadsföring än när han jobbade som anställd.
– Periodvis är det lugnt, periodvis jobbar jag väldigt långa dagar och nätter. Men det är väldigt flexibelt, jag kan välja när jag gör jobben så länge jag får dem gjorda till deadline.
Hur kom det sig att du valde just den här branschen?
– Egentligen ville jag bli arkitekt eller inredningsarkitekt, men är nog mera av en hantverkare. Jag är praktiskt lagd och vill göra saker, men gillar också att planera och jobba vid datorn. Nu gör jag allting själv, både planeringsarbetet och själva hantverket, på det här sättet blir det en bra balans.

BADRUM. Handfatet är ytbelagt med mikrocement. Foto: Lumberloon


När Fredriksson grundade sitt företag hade han egentligen ingen kundkrets, den har sakta byggts upp under åren.
– Jag började med att göra möbler till kompisar och till kompisars kompisar. Ett brett socialt nätverk är en fördel och djungeltrumman har fungerat bra.
Någon har hört av bekanta att det finns en snickare här som gör måttbeställda möbler, säger han.
– Visst finns det andra som gör liknande saker, men de är större företag som satsar på stora projekt. Jag har inte direkt nischat mig, men min specialitet är just måttbeställda möbler.

PUSSEL. Sommarstuga av element som går att sätta ihop och ta isär. Foto: Lumberloon


Just nu gör Fredriksson specialmöbler till Lundo bibliotek, såsom informationsdisken samt bokinlämnings- och utlåningsmöblemang. Tidigare har han gjort flera arbeten för varven, bland annat till Tallink Siljas fartyg Megastar. Andra beställningar är specialmöbler till näthandeln Zalandos kontor i Helsingfors och möbler till Folkpensionsanstaltens kontor i Joensuu. På meritlistan finns också en tolv kvadratmeter stor sommarstuga som är uppbyggd av element som man kan sätta ihop och ta isär.
– Det är en prototyp, utplacerad i Åbo skärgård. En fem personers familj har den som sommarställe.
Ser du några trender i hurdana möbler folk vill ha?
– Ytor med mikrocement började synas allt mer i inredningstidningar i fjol och jag tycker att det är ett intressant material. Det fungerar bra i kök och i badrum. Man kan göra väldigt tunna ytor av det och det spricker inte.

SVART. Måttbeställt kök. Foto: Lumberloon


Svarta kök var populära i fjol, säger Fredriksson. Det har också ganska länge varit så att möblerna ska vara enkla utan större krusiduller.
– Ur ett tioårigt perspektiv har ytorna blivit tunnare, för tio år sedan var det trendigt med tjocka ytor. Men jag försöker undvika trender.
Fredriksson vill att hans möbler ska användas länge, Därför satsar han hellre på traditionella lösningar.
– Mina möbler är ofta raka, fyrkantiga och minimalistiska. Jag vill gärna att det är symmetri i produkterna. Själv gillar jag dansk möbeldesign och art déco. Min stil är i och för sig ganska långt från Art déco, men kanske man kunde kalla det en slags modern art déco.
Vad för material väljer folk idag?
– Många vill ha trämöbler gjorda av ek. Det är ett helt okej material att jobba med, ett material som alla känner till och som är lätt att välja. Jag vill gärna kombinera stål och trä i min möbeldesign, av de materialen kan man göra väldigt fina saker. Men jag tycker också om förändring, jag vill inte göra samma saker för länge.

Profil: Ben Fredriksson

  • Grundade företaget Lumberloon Ab 2015
  • Träartesan från Yrkesinstitutet Sydväst 2002
  • Bor i Åbo.
  • Familjen består av sambon Sara och tre söner, Lukas 9 år, Vincent 6 år, Charlie 2 år.
  • Fritidsintressen: Spelar handboll och tränar knattefotboll.

Marina Saanila
Det här är en artikel som ingick i Bygga och bo-bilagan i ÅU på fredagen den 9 februari. Bilagan går ut till prenumeranter men delas också ut på byggmässan i Åbo 9-11.2.
I en annan artikel från bilagan kan du läsa om Janni Pernell-Intonen och Mikael Intonen, som har byggt ett hus på Gamla Malmen i Pargas. Här hittar du artikeln om Finlands första Svanenmärkta enfamiljshus, i S:t Karins.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter