Förflytta dig till innehållet

Snart väntas 6000 till Dalsbruk

Drygt 5000 samlades under September Open i Dalsbruk för att bland annat se tornerspelen.

Bågskytte för barn ska det bli. Foto: Kimitoöns kommun

Årets September Open – Kimitoöns kommuns och de lokala företagens evenemang för att förlänga säsongen – blir för första gången två dagars. Programmet räcker till, säger turismchef Benjamin Donner.

– Det kommer nytt hela tiden, det blir ett jättestort utbud. Nu också riktigt många och roliga grejer för barn, bland annat tornerspel för barn (som får sitta på riktiga hästar) och pilbågsskytte för barn.

Tornerspel för vuxna blir det också – i Jaakko Nuotios regi som vanligt – och medeltida marknad. Den växer år för år, är ett riktigt dragplåster och en stor orsak till att 6.000 besökare noterades i fjol.

I år kommer den medeltida marknaden med all sin försäljning, sina hantverkare och narrar, akrobater och gycklare att finnas på plats både lördagen den 9 och söndagen den 10 september.

– Någon av oss ordnad kvällsfest hålls inte men alla krogar har egna program, så som kräftskiva och levande musik, säger Donner.

Att evenemanget nu är två dagars hoppas han ska betyda att alla kunder får handla vad de vill utan köer. Tidigare år har tiden inte alla gånger räckt till för att betjäna alla.

Skördemarknaden ingår i September Open, och kommer eventuellt att finnas i hamnen sida vid sida med lokala företag och föreningar som visar upp sig och har försäljning.

– Utsocknes ringer hela tiden och vill med men det här är i första hand tänkt för öns egna, så vi hoppas att de börjar boka in sig. En potentiell kundkrets på 6.000 människor är ju inte alla dagar inom räckhåll, säger Donner.

Och det vackra vädret, är det beställt?

– Jo, vi har nu i fem år haft jättefint väder men man vet aldrig. Att ha två dagar halverar ju risken att allt ska regna bort. Men företagen och föreningarna som vill visa upp sig får gärna ha ett tält med sig, eller hyra ett tält, sådan möjlighet finns.

Musik blir det också, kelt-folkrockbandet Greenrose Faire från Skottland återkommer efter en paus på ett år. Öns egna ungdomar Ingrid Holm, Jonathan Nurmi, Janina Nordgren och Victoria Paulsson uppträder (under namnet Beauties and the Beat) liksom lokala förmågorna Kake&Co. Också Jakobstadsbandet Ratatosk spelar liksom Härkätien leikarit.

Österbottens regemente finns inte på plats i år med sina muskedunder, men nog Faravidin Sudet som slåss på vikingavis. Kappseglingen Bruksrundan ordnas i år igen liksom guidade paddlingsturer med kajak.

Vidare blir det ett miniseminarium ”Nära havet vill jag bo” lördagen den 9 september klockan 12-14 i Rosala handelsbod med analys bland annat av fritidshusägarnas önskemål. Forskare Siv Sandberg från Åbo Akademi talar om ”Invånare i flera kommuner – utopi eller verklighet?” alltså om möjligheten att i framtiden skriva sig i två kommuner.

Största delen av underhållningen vid September Open är gratis. Den som vill tillbringa båda lördag och söndag på Kimitoön och behöver nattlogi måste snabba på för alla inkvarteringsställen är snart fullbokade.

– Överlag har besöksnäringen gått rätt bra den här säsongen trots kylig och tyst försommar. Satsningen på program i företagen, så som bastu på fredag kvällar i Storfinnhova har dragit folk. Nu hoppas vi på en bra sensommar, med bra väder. Till exempel har vi nästa vecka en grupp på drygt 50 kinesiska barn som ska stanna en vecka på Örö på ett natur- och kulturläger. Vi har satsat mycket på kontakterna med de kinesiska researrangörerna och nu ser det ut att sakta ge resultat, säger Donner.

Själv är han just nu ledig några dagar i Nordnorge för att paddla men från nästa vecka är han igen på jobb. Och då är det till 110 procent September Open-förberedelser som gäller.

Tidigare år har företagarmässa i Brukshallen ingått i September Open men nu är allt koncentrerat till hamnen i Dalsbruk.

Oaviserade inslag kan väntas – till exempel fick September Open ett år besök av en lång rad Jaguarer, då Jaguar-klubben hade valt Dalsbruk som utflyktsmål.

Kolugnarna är pittoreska och utgjorde i höstas inramningen till den medeltida marknaden under evenemanget September Open, här är det grisstek på gång på utsidan av en kolugn.

Helstekt gris hör till den medeltida marknaden som ordnas invid de gamla kolugnarna i slaggsten.

Årets September Open hade otroligt fint väder oiksom också i fjol då evenemanget ordnades första gången

Dalsbruk har fått många nya vänner i och med September Open.

Benjamin Donner.

Medeltida marknader ska ju ha bland annat gycklare. I fjol klädde Dalsbruksbon Ville Laitinen ut sig till en sådan. Annars jobbar han med att ordna Norpas kulturfestival.

Vid den medeltida marknaden kunde man möta många storheter – så som Axel Oxenstierna, rikskanslern som hade hela Kimitoön i förläning på 1600-talet. Han fick också rätt att grunda en stad vid Gammelby i Kimito men det blev aldrig av.

Skördemarknad blir det givetvis. Här växthusodlaren Diana Kinos i fjol. Foto: Margot Wikström

Vikingatida ”dueller” bjuds det också på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter