Förflytta dig till innehållet

Snart skolstart för nästan 700

Västanfjärds skola. Här börjar sex elever. Det blir sällan trångt i Kimitoöns skolhus.

På Kimitoön börjar 601 grundskolelever skolan på tisdag. De som börjar i åk 1 är 19 i Amosparkens skola, 15 i Dalsbruks skola, 6 i Västanfjärds skola, 5 i Taalintehtaan koulu och 1 i Hitis-Rosala skola.

Den skolan är minst, med åtta elever. Enligt prognosen har skolan samma elevantal ännu 2021 men sedan minskar den eftersom inga nya elever väntas från den hösten. Men här hinner inflyttning ändra på prognosen.

– Vi har i hela kommunen haft en hel del in- och utflyttare men totalantalet elever påverkades inte särskilt mycket, säger Kimitoöns bildningsdirektör Mats Johansson.

Som vanligt har han haft ett pussel med lärarna, men så svårt som för några år sedan är det inte att hitta lärare.

– Svårigheten är närmast att vi på grund av små enheter inte kan erbjuda tjugo veckotimmar undervisning i lärarens eget eller egna ämnen, så för att få full lön borde han eller hon ta strötimmar i något tredje ämne, säger Johansson.

Särskilt många lärare flyttar inte till ön – ofta på grund av att också partnern är akademiskt utbildad och har lättare att hitta jobb till exempel i Åbo. Därifrån pendlar väldigt många lärare till ön som nu totalt har cirka 70 lärare på heltid.

Den nya läroplanen betyder en väldig utmaning för lärarna, men också eleverna ska på ett helt annat sätt än förr kunna sätta upp egna kunskapsmål.

– Det ska vara mera coaching från lärarnas sida än korvstoppning som man sade förr då alla var tvungna att lyssna till samma undervisning oavsett om det var rätt nivå eller inte, säger Johansson.

Skolorna på ön kostar drygt åtta miljoner euro per år. Då är också fastighetshyra och mat medräknat, liksom skjutsar. Skolskjutsarna kostar cirka 700 000 euro.

Öns gymnasium väntar cirka 70 elever. Som tidigare får gymnasiets nya studerande en bärbar dator för eget bruk, och efter gymnasietiden får de lösa in den för några tior.

– Rätt få kommuner gör så här, men vi tycker att det finns flera fördelar – inte minst att skriv- och kalkylprogram då är lika i alla datorer, säger Johansson.

Nya lärare i år är Sandra Edfelt – timlärare i engelska vid Dalsbruks skola – och Annika Ahokas i huslig ekonomi vid Dalsbruks skola och Kimitonejdens skola. På finska sidan blir det en ny speciallärare men namnet är ännu oklart, på grund av att den ursprungligt valda tackade nej.

Öns antal grundskolelever har minskat rejält jämfört med läget för några år sedan. Läsåret 2010-11 hade Dalsbruks skola 244 elever mot 164 nu medan Västanfjärds skola 2011-12 hade 52 elever mot 38 nu. De allra senaste åren har elevantalet varit ungefär konstant.

Mats Johansson.

Mats Johansson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter