Förflytta dig till innehållet

Snart öppnar Finlands första ölblanderi i Åbo – småbryggeri och populär ölkrog slog sig samman

Maja Meurman
Kvinna står bakom stort bord.
Janette Bertényis Olutpuoti 5piste5 ska behålla sin gamla stämning i den nya, större lokalen. Utrymmets mittpunkt kommer vara ett stort bord istället för en bardisk.

Finlands första ölblanderi, på finska ”olutblendaamo”, öppnas i Åbo inom kort.

Populära Olutpuoti 5piste5 flyttar till Brahegatan och utvidgar sig till en allt-i-ett ölkrog, restaurang, skänkrum och ölblanderi.

– Vi slår ihop oss med öltrollkarlen Tatu Hiitola vid Myrrys Ferments. Vi vill skapa ett lugnt ställe dit man kan komma ensam eller i sällskap och njuta av god öl, berättar en av ställets ägare Janette Bertényi.

Intim stämning i krogen

Lokalen på Kristinegatan hade enligt Bertényi en unik stämning, som de vill ta med sig till det nya stället.

– Det är ett nytt koncept i Åbo. Vi har ingen bardisk, utan kunderna och de anställda umgås i samma utrymme. Det känns lite som ett vardagsrum.

Kristinegatans lokal var väldigt liten och det hände att fem främlingar trängde sig på samma soffa. Efterfrågan av en rymligare lokal var därmed stor, men den intima känslan önskade kunderna hållas kvar.

– På det nya stället har vi ett stort bord som centrum. Tanken är att främlingar på samma sätt som på det förra stället ska kunna sitta i samma bord och lära känna varandra, säger Bertényi.

Lädersoffa.Maja Meurman
I lokalen på Kristinegatan fanns det enbart denna soffa och några stolar för kunderna.

Nytt samarbete innebär eget bryggeri och blanderi

Den gamla stämningen ska därmed bestå, medan smakerna är nya och experimentella.

– Vårt färska samarbete med Myrrys blenderi innebär att vi får ett eget bryggeri och ölblanderi.

Ölblandning innebär att man blandar olika ölsorter, får att få en perfekt öl. Samma process används för att göra whiskey.

– Ibland fattas någon egenskap, som surhet, hos en öl. Då kan man blanda ölen med en annan som har den egenskapen för att skapa en bra balans eller en ny smakupplevelse.

Bertényi säger att kunderna senare kommer få möjligheten att önska olika smakkombinationer eller recept, samt tillaga ölblandningen tillsammans med bryggmästaren.

Därtill kommer kunderna att kunna se när ölen blandas genom en glasvägg. En del av blandningen kommer göras på plats, medan företagets egentliga bryggeri kommer finnas på Kimitoön.

Kvinna framför glasvägg.Maja Meurman
Genom glaset kommer kunderna att kunna se då ölen blandas.

Mat, dryck och program utlovas

Janette Bertényi säger att de tillsammans med de andra ägarna Antti Suhonen, Wilma Meriruusu och Tatu Hiitola har många spännande idéer.

De tänker bland annat ordna spelkvällar, provsmakningar, flaskdelningsevenemang och små livekonserter i restaurangen. Därtill kommer ett kabinett man kan boka på nedervåningen bli klart i slutet av året.

Också köket öppnar i slutet av året. Det kommer att serveras mat som passar ihop med ölen, i stil av en gastropub.

Förutom utbudet på ungefär 200 ölsorter erbjuder restaurangen även cider, cocktails på flaska och vin. Unikt med stället är att det inte bara är en krog, utan man kan även köpa hem drickorna.

Starkt kunnande då fyra kloka huvuden slogs ihop

Då de fyra företagarna slog sig samman kunde de kombinera alla fyras styrkor.

– Antti och jag har långvarig erfarenhet av branschen och företagande. Tatu är väldigt kunnig och populär inom ölvärlden och Wilma kan få vardagen att gå runt på restaurangen, säger Janette.

Bertényi och Antti Suhonen låg som ägare av företaget Vasikkaravintolat bakom den ursprungliga Olutpuoti 5piste5. Wilma Meriruusu ansvarade där för restaurangens verksamhet.

Bertényi tror att de därför kommer kunna skapa någonting väldigt unikt.

– Varken kombinationen av en ölkrog och restaurang eller ett ölblanderi har funnits sedan tidigare. Jag tror att det beror på att småbryggerikulturen är så pass ung i Finland.

Den nya krogen öppnar då renoveringen är klar i början av mars på Brahegatan 2 i Åbo.

Dela artikeln

En kommentar: “Snart öppnar Finlands första ölblanderi i Åbo – småbryggeri och populär ölkrog slog sig samman

  1. Tom Nyström skrev

    Det skall bli ett sant nöje att besöka gamla Labors lokaler och smaka en nybrygd öl där. Till saken hör att jag bodde som barn på Brahegatan 1 b, dvs mittemot. Nu har jag visserligen lite längre väg, eftersom jag bor i Trelleborg, i sydligaste Sverige. Men skall bli ett sant nöje att, förhoppningsvis, få tillfälle att komma på besök.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter