Förflytta dig till innehållet

Snart kan man sortera plast på Aspö, Trunsö, Brunskär och Brännskär

Patricia Torvalds
Ett sopkärl med texten "pakkausmuovi".

Ett sopkärl med texten "pakkausmuovi".Patricia Torvalds

Foto: Patricia Torvalds


I juli får Aspö, Trunsö, Brunskär och Brännskär egna insamlingskärl för plastförpackningar.
Det är fråga om Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) och Håll Skärgården Rens (HSR) gemensamma insamlingsförsök, vars mål är att ta reda på hur mycket plastförpackningar man kan samla in i skärgården och hur insamlingen går att förverkliga i praktiken.
Sommaren 2019 testas insamling av plastförpackningar på fyra öar i Pargas skärgård. Under innevarande vecka förs insamlingskärl till Aspö, Trunsö, Brunskär och Brännskär. Vid dessa insamlingspunkter finns det sedan tidigare kärl för brännbart avfall, glasförpackningar, metall och papper.
—  Vi vill erbjuda sjöfarare en möjlighet att sortera även plastförpackningarna. Förutom sjöfararna kan även områdets invånare utnyttja insamlingskärlen, berättar HSRs distriktschef Katriina Murto.

Insamlingsförsöket resultatet av båtfolkets och invånarnas önskemål

Plastförpackningar insamlas förutom från de största husbolagen även vid en del av Rinki-ekopunkterna, som Finlands Förpackningsåtervinning Rinki ansvarar för.
Rinki-ekopunkterna är dock för det mesta belägna i närheten av större tätorter och centra och den yttre skärgården har inga egna insamlingskärl. Därför har det kommit in många önskemål om insamling av plastförpackningar i skärgården både till HSR och till LSJH.
– Vi prövar till att börja med insamling på små öar eftersom servicefartyget M/S Roopes mottagningskapacitet för plastförpackningsavfall ännu är begränsad. Insamlingen utförs nu i början så att insamlingskärlens plastförpackningssäckar bärs ombord för hand, berättar Murto.
De insamlade säckarna räknas och mängderna antecknas, när servicefartygets förvaringsutrymme blir fullt förs säckarna i land, där de vägs.
—  Med hjälp av insamlingsförsöket vill vi få information om hur mycket platsförpackningsavfall man kan samla in från skärgården och hur förverkligandet av insamlingen lyckas i praktiken. Försöket fortsätter till slutet av servicefartyget Roopes säsong, och därefter kan man granska resultaten och fatta beslut om fortsatt insamling och eventuell utvidgning nästa sommar, förklarar LSJH:s områdesplanerare Katja Salmi.

Båtfolk och invånare viktiga för lyckad insamling

LSJH och HSR betonar båtfolkets och invånarnas roll för att insamlingen ska lyckas.
—  Ju bättre plastförpackningarna är sorterade, desto bättre kan de utnyttjas. I plastförpackningsinsamlingen borde man endast lägga torra och rena plastförpackningar såsom livsmedelsförpackningar av plast, tvättmedelsförpackningar, plastflaskor, -påsar och kassar. Smutsiga plastförpackningar, såsom köttförpackningar nedsmutsade av marinad, hör inte i hemma i insamlingen utan de sorteras som brännbart avfall, påminner Salmi.
 

Så här sorterar du dina plastförpackningar
Tomma, rena och torra plastförpackningar, såsom: livsmedelsförpackningar i plast, exempelvis yoghurtburkar, askar för bredbart pålägg och påläggs- och ostförpackningar samt förpackningar för färdigmat, plastförpackningar för tvättmedel, schampo och tvål, flaskor, kanistrar och burkar av plast – helst tillplattade, plastkassar, -påsar och -omslag, styroxförpackningar kan läggas i plastinsamlingen.
I plastinsamlingen får man inte lägga PVC-plast som man känner igen med hjälp av symbolen 03 eller 3.
Lösgör korkar och lock och lägg dem skilt i insamlingskärlet.
Sortera annan plast, trasiga plastföremål såsom ämbar, leksaker och smutsiga plastförpackningar som brännbart avfall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter