Förflytta dig till innehållet

Snart börjar renoveringen av Verdandihusets gatuplan – restaurangen Fontana stänger i helgen

Verdandihuset renoveras. Foto: Fredrik Häggman


Verdandihuset på Auragatan genomgår en grundlig renovering. I början av mars påbörjas renoveringen av bottenvåningen, där flera restauranger och butiker verkar.
Renoveringen börjar vid den sidan av huset där restaurangen Fontana och klädbutiken Element finns. Fontana som stänger på söndag är först med att ta paus i verksamheten.
– Renoveringen av vår lokal väntas ta till sommaren, så det blir ett avbrott på närmare ett halvt år, berättar krögaren Tero Sintonen som driver restaurangen.
På Facebook har Fontana annonserat om att restaurangens lösöre och utrustning är till salu. Det beror på att man piffar upp hela restaurangen i samma veva som huset renoveras.
– Med tanke på att hela lokalen kommer att vara ny och fräsch skulle det se konstigt ut om interiören var gammal. Vi förnyar köket och all utrustning, men i övrigt kommer Fontana att följa samma koncept också efter renoveringen.
Personalen permitteras tills restaurangen öppnar på nytt. Enligt Sintonen kan personalen få jobb vid någon av hans företags andra restauranger. Dit hör bland annat restaurangen Di Trevi, som finns i lokalen bredvid Fontana. Di Trevi stänger någon gång i april och håller stängt en kortare tid eftersom renoveringsarbetet där är mindre omfattande.

Element stannar i huset men flyttar till Auragatan

Klädbutiken Element håller öppet till lördagen den 3 mars. Renoveringen beräknas ta 2–3 månader. Under tiden verkar Element i en annan lokal i Verdandihuset, på Auragatans sida närmare ån.
– Förhoppningsvis blir det bara en kort paus i verksamheten. Det är klart att arbetet och den höga ljudnivån stör, men vi tycker om huset och har inte funderat på att flytta härifrån. Huset är ju över 100 år gammalt så en renovering är nödvändig. säger vd Stefan Grönlund.
Verdandihusets gatuplan ägs av Fastighetsaktiebolaget Svenska gården. Vd Tony Jäntti berättar att det i första hand är VVS-systemen som förnyas. Renoveringen väntas ta ungefär ett år och görs stegvis med början på Slottsgatans sida.
– Två frisersalonger och en inredningsaffär har flyttat bort och kommer inte tillbaka. Resten lämnar bara sina lokaler tillfälligt.
Resten av fastigheten har renoverats sedan i fjol, men det projektet är fristående från renoveringen av bottenvåningen. Våningarna 2–4 ägs av Åboföretaget Olin & Son Invest Oy och Investhouse Oy som bygger bostäder i huset.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter