Förflytta dig till innehållet

Snart blir det lättare att ansöka om ersättning för inställda evenemang – lagförslag nu till riksdagen

Ari Sundberg/SPT
människor på en konsert
Syftet med evenemangsgarantin är att minska risken för att arrangörer utsätts för stora förluster i samband med evenemang som ordnas i coronatider. Arkivbild.

Lagförslaget om den så kallade evenemangsgarantin har överlämnats till riksdagen på torsdagen.

Syftet med evenemangsgarantin är att minska riskerna i samband med evenemang som ordnas i coronatider.

Evenemangsgarantin går ut på att arrangörer har möjlighet att få ersättning för de faktiska kostnaderna ifall ett evenemang ställs in eller begränsas kraftigt på grund av epidemin.

Ansökan om evenemangsgarantin görs hos Statskontoret. Planen är att ansökan ska öppna så fort riksdagen behandlat förslaget och republikens president stadfäst den nya lagen. Lagen är avsedd att träda i kraft den 1 juni.

Kriterier för att bli beviljad evenemangsgarantin är att evenemanget är publikt och att det har minst 200 deltagare. Dessutom måste evenemanget ordnas mellan den 1 juni och den 30 november 2021.

Enligt regeringens förslag ska evenemangsgarantin endast gälla etablerade, professionella arrangörer av publika evenemang. Arrangören måste ha ett FO-nummer, en permanent organisation och en omsättning som 2019 översteg 150 000 euro.

Regeringen har reserverat sammanlagt 80 miljoner euro för evenemangsgarantin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter