Förflytta dig till innehållet

Snart är influensan här

Snart är influensan och förkylningen här. ÅU-foto


Andelen patienter som insjuknat i influensa har ökat i Egentliga Finland.
Säsongens första fall av A-influensa som bekräftats med laboratorieundersökning i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts område, konstaterades den 10 oktober. Sammanlagt tre fall konstaterades i oktober. Andra veckan i november började antalet insjuknade att öka. Efter det har 17 personer konstaterats ha influensa.
– Man kan säga att influensasäsongen snart är här, men den egentliga epidemin har inte börjat än, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för bekämpningen av smittosamma sjukdomar vid ÅUCS..
Preliminära uppgifter tyder på att H3N2-typens A-influensavirus kan bli den dominerande virustypen. Virustypen är representerad i säsongens influensavaccin och därför skyddar vaccinet mot sjukdomen, säger Rintala.
Under treåringar, över 65-åringar och långtidssjuka och deras närstående får gratis influensavaccin. Rintala säger att man fortfarande hinner skydda sig mot influensan genom att vaccinera sig.
– Vaccinet ger skydd för ett halvt år så det ger säkert skydd över influensasäsongen, om man tar det nu. Skyddet som vaccinet ger mot influensa varierar från 70 till 90 procent, ifall vaccinvirusen är av samma typ som de influensavirus som sprids bland befolkningen. Med högre ålder försvagas vaccinets effekt.

Ännu hinner man vaccinera sig mot influensan. ÅU-foto


Genom att vaccinera sådana som hör till riskgruppen och personer som fyllt 65 år har det visat sig att sjukhusvård som beror på influensa minskat med i genomsnitt 40–70 procent och dödligheten har minskat med 50–70 procent.
Det lönar sig också för friska personer att vaccinera sig.
– Influensan är vanligtvis lindrigare för en person som vaccinerat sig och hen tillfrisknar snabbare. Det är smart att skydda sig eftersom sjukdomen är häftig. Till influensan hör följdsjukdomar som kan leda till sjukfrånvaro från jobbet i minst en vecka, säger Rintala.
Influensan kännetecknas av snabbt stigande hög feber, halsont och värk i hela kroppen men ingen snuva.
Vårdanvisningarna är likadana som mot vanlig feber med snuva. De bästa vårdknepen är att vila, dricka mycket vätskor och ta febernedsättande smärtmedicin.
Antibiotika hjälper inte mot influensa, men de kan behövas i vården av följdsjukdomar.
Influensa

Kommer varje vinter, oftast i början av året.
Det finns vaccin mot influensa. Vaccinet skyddar bättre för människor i arbetsför ålder än för äldre personer.
Också handtvätt och användning av desinficerande handsprit minskar smittorisken.
Symtomen varar i 5–7 dagar.

Förkylning (feber med snuva)

Flera virus rör sig hela vintern.
Det bästa skyddet är att tvätta händerna och använda desinficerande handsprit.
Influensavaccinet skyddar inte mot förkylning.
Symtomen varar i 3–4 dagar.
Källa: ÅUCS

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter