Förflytta dig till innehållet

Nu utförs snabbtest i Kråkkärret – jakten på symtomfria ska sänka stadsdelens smittnivå

Arkiv/Jean Lindén
en blå buss
Vårdpersonalen förbereder sig på att ta emot Kråkkärrsbor som vill coronatesta sig. Provanalyserna görs i Åbos så kallade coronabuss.

När Åbo stad på torsdagen klockan 10 öppnade sin coronascreening för symtomfria personer stod drygt 15 personer redan i kö i den underjordiska parkeringen vid Kråkkärrets ishall.

Bland de längst fram finns Matti Honkala, 67. Han bor i ett seniorboende i närheten och tänker testa sig ”för säkerhets skull”. Han känner inte till att någon bekant skulle ha haft corona, och på boendet har de flesta vaccinerats.

— Jag fick min första vaccindos i går, men jag hör till de yngre där. En del har redan fått två doser, säger Honkala som inte testats för coronaviruset förr.

Först i landet

Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt uppger att de är först i Finland med screening som främst riktar sig till symtomfria personer. Snabbtestet är avgiftsfritt och kräver varken tidsbokning eller remiss.

Jean Lindén/SPT
Kråkkärrsbon Matti Honkala genomgår sitt första coronatest, gjort av närvårdaren Jenny Järvi.

Att man valt att göra screeningen i Kråkärret, 6 kilometer öster om Åbo centrum, beror på att stadsdelen varit värst drabbad i Åbo under hela epidemin. När det så kallade incidenstalet för hela staden var kring 400 i mars var det ungefär det dubbla i Kråkkärret.

Nu är siffran kring 100 för hela staden, och kring 300–400 i Kråkkärret, säger Jutta Peltoniemi, stadens ansvariga smittskyddsläkare. Siffrorna har alltså redan blivit klart bättre, men är fortfarande höga.

Analyseras i buss

Därför vill man nu försöka bryta potentiella nya smittkedjor genom att under två dagar bjuda in till snabbtest i den karga parkeringsgrottan.

Efter att man anmält sig köar man till några bord där testet sedan görs med en pinne i näsan.

Testet analyseras i stadens coronabuss som står i källaren, medan man själv väntar på en stol mitt i källaren. Efter 15–30 minuter ropas ens nummer upp och man får svaret.

För Matti Honkalas del är det lugnt.

— Resultatet var förstås negativt. Inte var testet så farligt, men det kittlade lite, säger Honkala innan han påbörjar vandringen längs den långa uppförsbacken ut ur parkerningen.

Jean Lindén/SPT
Matti Honkala fick klara papper – enligt snabbtestet har han inte corona.

Inte 100-procentigt säkert

Helt säker på att han inte har corona kan Honkala kanske ändå inte vara. Antigentestet fångar endast upp kring 70 procent av symtomfria personer med smitta, säger Tytti Vuorinen, överläkare vid Åbo universitets centralsjukhus.

— Positiva resultat i snabbtestet bekräftar vi genom att göra ett PCR-test i vårt laboratorium. Personerna borde få resultatet av det på fredagen. Är snabbtestet negativt ska man ändå se upp ifall man får coronasymtom.

Vuorinen säger att parkeringshallen lämpar sig bra för masscreening. Den är stor och har mycket bra ventilation.

Jean Lindén/SPT
Läkarna Tytti Vuorinen och Jutta Peltoniemi säger att en parkeringshall är en fungerande plats för coronavirusscreening i större skala. Det är lätt att hålla säkerhetsavstånd och ventilationen är bra.

Vid 16-tiden meddelar Tytti Vuorinen att 157 personer lät snabbtesta sig under torsdagens fem timmar långa screening. De positiva testernas antal var 4.

Arrangörerna var redo att ta emot upp till 1 000 personer, men Vuorinen är ändå nöjd över att så många Kråkkärrsbor dök upp. Hon hoppas att ännu fler gör det på tisdag, då den andra screeningen ordnas på samma plats.

Man har skickat ut information om screeningarna på flera språk bland annat till den invandrartäta stadsdelens många föreningar.

Staden och vårddistriktet har nu 5 000 snabbtester att tillgå. Det återstår att se hur många som går åt i Kråkkärret. Arrangörerna har skickat ut information på flera språk bland annat till den invandrartäta stadsdelens många föreningar.

Kunskapen sprids vidare

Ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi konstaterar att staden och sjukvårdsdistriktet genom försöket i Kråkkärret får värdefull information om hur man arrangerar sådana här screeningar, till exempel om hur många man hinner testa på en viss tid och hur personalen och säkerhetsarrangemangen ska organiseras.

Den här kunskapen förs sedan vidare till landets övriga vårddistrikt ifall de vill arrangera liknande screeningar.

Information om hur många smittade man identifierat i Kråkkärret kommer nästa vecka, efter den andra screeningen på tisdagen.

Jean Lindén/SPT
Staden och vårddistriktet har nu 5 000 snabbtester att tillgå. Det återstår att se hur många som går åt i Kråkkärret.

Jutta Peltoniemi konstaterar att man inom de närmaste veckorna kommer att se om det fortfarande finns områden i Åbo med klart fler smittfall än snittet i staden.

— Några stadsdelar i östra Åbo, som här i Kråkkärret, och Pansio och Perno i västra Åbo har haft många fall. Även centrum, med många ungdomar, har hört till de drabbade områdena. Men siffrorna visar i och för sig inte var personer smittats, och vi har haft fall över hela Åbo.

250 000 snabbtest

Finland har fått 250 000 snabbtest som en donation som finansieras genom det så kallade nödhjälpsinstrumentet inom EU.

Snabbtesterna har distribuerats till hälsovårdens enheter i landet via sjukvårdsdistrikten.

Screeningen av symtomfri befolkning i Åbo är den första i sitt slag i Finland, uppger Åbo.

Den andra screeningen i Kråkkärret är tisdagen den 11 maj klockan 10–15.

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “Nu utförs snabbtest i Kråkkärret – jakten på symtomfria ska sänka stadsdelens smittnivå

  1. Paul Lindberg skrev

    Hur kan man vara nöjd med att 157 personer infann sig, alltså exakt 15,7 %,
    jämfört med en beredskap på 1000 personer? Undrens tid är tydligen inte
    förbi. Anspråkslöshet är visserlgen en dygd, men i alla fall…..

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter