Förflytta dig till innehållet

Smaka på blodapelsin medan den är i säsong!

Det går att koka marmelad på alla citrusfrukter, här med apelsin, blodapelsin och citron. Foto: Jessica Nybacka


Blodapelsin har en kort säsong under december-mars och odlas endast på några få platser på jorden, främst på Sicilien. De får sin röda färg av att odlas på områden med varma dagar och kalla nätter.
Det går att koka marmelad och laga saft på alla citrusfrukter. Våga även prova på att blanda olika sorter.

Citrusmarmelad med vanilj

Marmeladen på bilden innehåller apelsin, blodapelsin och citron.
1 kg citrusfrukter
1 liter vatten
1,2 kg socker
1 vaniljstång
Rengör frukterna noggrant. Skala frukterna tunt med en vass kniv eller en potatisskalare, undvik att få med det vita på skalet. Strimla skalet fint och täck det med kallt vatten i en kastrull. Koka upp och spola sedan med kallt vatten. Upprepa en gång till. Det tar bort bitterheten i skalet.
Skär bort och släng det vita från frukterna. Skär fruktköttet i små bitar. Plocka bort alla kärnorna från fruktköttet och lägg dem i en tekula eller i en silduk. Kärnorna innehåller pektin som får marmeladen att stelna.
Lägg fruktbitarna, skalstrimlorna, vatten och påsen med kärnor i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka under lock i ca 45 minuter. Skumma av då och då.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Ta upp kärnorna ur kastrullen och tillsätt sockret under omrörning tillsammans med vaniljstång och frön. Koka utan lock tills marmeladen är ca 107-108 grader, skumma av vid behov. Gör ett geléprov för att se att marmeladen är klar genom att lägga en klick marmelad på en kall tallrik och kolla konsistensen. Plocka upp vaniljstången.
Häll upp marmeladen på varma, steriliserade burkar. Förslut genast och vänd burkarna upp och ner för att svalna så att ett vakuum skapas.

Blodapelsin får sin röda färg av att odlas på områden med varma dagar och kalla nätter. Saft på blodapelsin får en härlig färg! Foto: Jessica Nybacka


Blodapelsinsaft 
ca 1 liter
1 kg blodapelsin
500 g socker
1 citron
5 dl vatten
Tvätta blodapelsinerna noggrant. Skala av det yttersta skalet med en skalkniv, undvik att få med det vita. Lägg över skalet i en värmetålig bunke tillsammans med socker och pressad citronsaft. Koka upp vattnet och häll det över skalen, rör om tills allt socker har smält. Låt svalna.
Pressa saften ur blodapelsinerna. Rör ner saften i bunken. Sila saften och tappa upp den på steriliserade flaskor.
Jessica Nybacka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter