Förflytta dig till innehållet

Små och stora samsas om spåren i Pargas – skidskola möjlig tack vare frivilliga

Mikael Heinrichs
en grupp med barn och en ledare på skidor

Pargas IF:s skidskola för barn över 6 år har visat sig enormt populär i år. Verksamheten som körde igång vid skidcentret i Finby i Pargas för en och halv vecka sedan har sannolikt slagit rekord.
Sammanlagt 36 barn är med i skidskolan och ytterligare en grupp på tolv åkare är med i den yngsta träningsgruppen för under 10-åringar. Bredden är något som skidsektionen är oerhört stolt över.

Mikael Heinrichs

Det gäller att hålla koll på sin utrustning då man är många. Foto: Mikael Heinrichs


– Intresset är alldeles enormt i år, vilket antagligen hänger ihop med att många redan hunnit bekanta sig med spåren då vi haft möjlighet att skida så pass länge redan, säger Sanna Häggström som håller i trådarna för skidskolans del.

Frivilliga gör det möjligt

Många små nybörjare betyder samtidigt att man behöver så många frivilliga som möjligt att ställa upp som hjälpledare.
I skidskolan som riktar sig till barn födda 2013 och äldre som ordnas tisdagar klockan 18–19 börjar man från grunderna – som att lära sig stå på skidorna och stiga upp då man fallit. Grupperna delas in enligt nivå och sammanlagt är ett tiotal ledare och hjälpledare involverade. Köldgränsen för skidskolan är -15 grader.
– Det är nog frågan om ifall att det finns andra föreningar på orter av motsvarande storlek som har en likadan bredd i sin barn- och juniorverksamhet, säger Häggström.

Barnens snödagar på kommande

Förutom skidträning och lekar ordnas det också annat program i anslutning till skidskolan. I tisdags var det vallautbildning för föräldrar, nästa tisdag blir det premiär för årets knatteskidningar.

Lekar och spel hör till skidskolan. Foto: Mikael Heinrichs


Tisdagen den 29 januari ordnar man tillsammans med skidförbundet ett kvällsjippo för familjer som går under namnet Barnens snödagar. Det är frågan om ett avgiftsfritt kvällsevenemang mellan klockan 18 och 20 vid skidstadion i Finby med olika lekar, övningar och saft samt grillkorv till deltagarna.
Dagtid på tisdag och onsdag ordnas det program för skolklasser i anslutning till turnén som i år besöker 26 orter runtom i landet.

Juniorer tränar samtidigt

Föreningens äldre juniorer med tävlingsinriktning tränar två gånger i veckan – varav en är just på tisdagar. Niklas Westerlund är en av föreningens tre träningsansvariga och intygar att det på tisdagar tidvis kan bli aningen trångt i spåren – då omkring 80 barn och unga samsas om utrymmet.

Skidskolan i bakgrunden, juniorer framtill. Foto: Mikael Heinrichs


– Men det är enbart ett positivt problem. Jag är väldigt glad över att vi har fått så många ledare och hjälpledare engagerat, eftersom hela verksamheten bygger på frivilligverksamhet. För de yngre handlar det om att ha roligt, för de äldre bjuds det också på utmaningar, säger Westerlund.

Nästan 15 kilometer med spår

För tillfället finns det på skidstadion nästan 2,5 kilometer konstsnöspår för klassisk skidåkning och dessutom en 5 kilometer lång skatebana längs spånbanan. På golfbanans område finns för tillfället omkring 7 kilometer klassiska spår.
– På sina ställen kan det vara aningen isigt, men för det mesta är spåren på golfbanan också i riktigt bra skick. Så det finns gott om rum att röra på sig för den som vill, intygar Westerlund.
Som ett led i breddverksamheten inom Pargas IF:s skidsektion ordnar man enligt traditionell modell också Ski-Cup-serien där man samlar poäng för deltagande i träningar, tävlingar och andra evenemang. Poängen får man uttryckligen för deltagande, placeringen i en tävling inverkar inte på poängräkningen.
I samband med skidsektionens våravslutning premieras de som samlat tillräckligt många poäng med pokaler.

Skidspår också i Tennby

Förutom i Finby kan man också skida bland annat i Tennby, där det dragits upp spår längs spånbanan samt åkerkanterna ända ut mot Hagaudden.
Dubbla parallella spår går längs innerkanten av spånbanan och längs ytterkanten ett spår för vintergångarna för att hålla dem borta från skidspåren. Meningen är att man inte ska behöva gå över spåren och på så sätt förstöra spåren.
Vid östra kanten av spånbanan går det också skidspår som har körts upp vidare förbi ladan längs åkerkanterna österut mot Hagaudden ända till ängen längst österut.
Längs Tennby gräsplans yttre kant går det tre parallella spår där dagisbarnen tryggt kan lära sig skida.
Läs ocksåPiffen redo för finlandssvensk skidfest – Vi väntar oss över 1000 åskådare, skidåkare och funktionärer på Finby skidstadion

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter