Förflytta dig till innehållet

Små kommuner i glesbygden klarar inte av de äldre

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Se till att vård- och landskapsreformen tar time-out”, skriver Jerker Björkqvist i en i övrigt bra insändare (ÅU 30.1.).
Men problemet med vårdfirmorna har att göra med att små kommuner där ungdomen flyttat bort och de äldre är i majoritet inte har resurser att själva organisera all vård.
De utlokaliserar den därför till (vinstmaximerande) företag som de inte heller klarar av att övervaka.
I huvudstadsregionen där övervakningen fungerar har det enligt Helsingin Sanomat inte varit många problem med vårdbolagen och Jan Vapaavuori är nöjd med situationen och en aggressiv motståndare till vård- och landskapsreformen.
Jag har ingen kompetens att bedöma om reformen skulle göra saken bättre, men dagsläget är i alla fall fullständigt ohållbart och en reform är absolut nödvändig. Tidigare reformförslag som byggde på storkommuner stupade visst på grundlagsfrågor.
Min egen erfarenhet av åldringsvård inskränker sig till hur min mor vårdades mot slutet, och hon sköttes utmärkt såväl av kommunen som av det privata vårdbolaget. Men hon bodde i Nykarleby som har bra ekonomi på grund av mink- och rävfarmningen.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter