Förflytta dig till innehållet

Sluta mata rädslan – stärk istället ditt immunförsvar!

Åbo Underrättelsers logo

Hemligheten och styrkan i kriget mot covid-19 är nivån av ditt eget immunförsvar. Du bygger upp ditt immunförsvar bl.a. genom att äta vitaminrik näringsrik mat, äta D-vitamin året runt, bra sömnvanor, motionera och styra upp tankarna så att du inte fylls med inre stress, oro och rädsla.

”Att känna oro och rädsla någon gång är ok. Det handlar om vår överlevnad. Men att dras in i rädslans hysteri dagligen, i månader är riktigt farligt. Forskning visar att när du blir orolig eller rädd skapas inre stress och ditt kamp-eller-flykt- nervsystem kickar igång, det sympatiska nervsystemet. Rent praktiskt sätts all sans och reson åt sidan, hjärnan blir som gegga, du kan inte göra mer än en sak åt gången, hjärtat får jobba dubbelt upp, upptag av vitaminer minskar, du blir pigg initialt men har svårt sedan att komma ned i varv och sova om natten och immunförsvaret sätts åt sidan”. Så skrev författaren Tanja Dyredant och jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.

Det är förhållandevis lätt att äta vitaminer och motionera även när vi är i karantän men det svåraste återstår – att styra upp tankarna! Vi människor är flockdjur och påverkas av varandra. Rädslan och oron har lamslagit oss och vi börjar plötsligt jobba mot oss själva och mata rädslan ännu mera genom att repetera antalet smittade personer från media på våra facebooksidor och genom att bada i alla negativa nyheter överlag. Detta kan innebära att vi blir slukade av oro som inte ens är vår egen, vi bara sköljs med.

Hur kan vi göra rent konkret? När jag läser i nyheterna att vi har x antal personer inlagda på sjukhuset är min första tanke ”hur stor påverkan har covid-19 av sjukhusvistelsen egentligen, hur gammal var människan, hade hen underliggande sjukdomar?”

När jag läser nyheter om antalet smittade personer tänker jag genast ”Hur många har tillfrisknat? Hur lindriga symptom har dessa smittade egentligen?” Förstår ni? Vi blir matade med dessa negativa nyheter dagligen och för att hålla mitt immunförsvar uppe måste jag tänka virussmart och kritiskt. Det är för mitt eget bästa. Jag vägrar att dras in i rädslans hysteri. Nu vädjar jag till alla att vi tillsammans börjar bygga upp vårt immunförsvar till en alldeles ny nivå.

Vad du blir glad av vet du bäst själv men om du känner dig lamslagen i rådande läget erbjuder jag dig en lista som kan hjälpa dig att hitta något att aktivt jobba med: skratt, vänliga tankar, sång, dans, yoga, träning, sömn, tankar av tacksamhet, naturpromenader, djupandning etc. När jag mår som sämst använder jag mig av tacksamhet. Jag går igenom alla saker jag är tacksam för och får kraft av det.

Covid-19 har tagit mina inkomster i skrivande stund men jag låter den inte ta mitt immunförsvar också.

Så snälla, bästa finländare och medmänniska, elda inte på mer hysteri utan låt din inre glöd bli din eld som stärker dig och ditt immunförsvar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter