Förflytta dig till innehållet

Sluta blunda!

Åbo Underrättelsers logo

Cygnaeus skola, Braheskolan samt deras förskolor är åter igen utan skolpsykolog!

Skolan har sedan år 2016 fram till i dag haft 6 olika skolpsykologer. Mellan dessa personers tjänsteinnehav har det varit några långa glapp t.ex. maj 2018 – dec 2018 och mars 2021 – juli 2021. Detta är en ohållbar situation för elever, familjer och skolans övriga personal. Då en skolpsykolog saknas faller ansvaret på resten av personalen att hjälpa och stöda dessa elever. Den delen av personalen har inte utbildning för detta, vilket betyder att stödet haltar stort.

Att barn och ungdomar inte får hjälp i ett tidigt skede resulterar i en snöbollseffekt. Den primära orsaken till illamåendet göms in under sekundära symtom som fysiskt illamående av olika slag. Att efter flera år försöka nå kärnan i problemet, det primära, är svårt och kräver stora resurser från samhället. Med andra ord blir kostnaderna större i slutändan än om man satsat ekonomiskt i början.

Enligt tidens anda är tanken att satsa på barn och ungdomar. Stadens utbildningssektor har som mål att eleverna ska få nå sin fulla potential i Åbos skolor. Den satsningen har vi sett av enbart i ord och inte i handling.

För elever som mår dåligt är det omöjligt att nå sin fulla potential och för tillfället får de inte det lagenliga stöd de har rätt till. Enligt lag har barnen rätt till att få hjälp av psykolog inom 7 dagar.

Just nu efter alla byten av skolpsykolog och alla uppehåll i tjänsten är kön för utredning hos psykologen i Cygnaeus skolan över 1 år! Vi kan inte på nära håll bemästra ens dagens behov av stöd för eleverna som t.ex. corona genom psykiskt illamående bidragit med. Stödsamtalen uteblir då kön är lång och man försöker släcka bränder i stället för att hinna med förebyggande verksamhet.

Vi har elever på skolan som står i kö en stor del av sin lågstadietid. Under denna tid hinner barnets självbild ta mycket skada och att reparera den tar tid och pengar.

Den enda möjliga lösningen på detta är att antingen anställa flera skolpsykologer eller erbjuda verksamheten som köptjänst av antingen den privata sektorn eller aktörer inom tredje sektorn. Sköter man om detta finns det en genuin chans för förebyggande arbete och kontinuitet för alla barns och ungdomars välmående.

Nu är det dags för stadens beslutsfattare att öppna ögonen och sluta blunda!

Elevvården i Cygnaeus skola
Personalen i Cygnaeus skola
Personalen i Braheskolan
Föreståndaren vid Braheskolans förskola
Hem och Skola i Åbo r.f. styrelse
Klassföräldrar i Cygnaeus skola
Klassföräldrar i Braheskolan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter