Förflytta dig till innehållet

Sluta avhyvla de klassiska ämnena

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det har gått ett år sedan dekanen vid Helsingfors universitets humanistiska fakultet meddelade att lektoratet i klassisk arkeologi – det sista av sitt slag i Finland – inte kommer att tillsättas efter att nuvarande tjänsteinnehavare gått i pension.
Samtidigt skär man idag vid ett flertal finska universitet kraftigt ned på undervisningen i klassisk grekisk filosofihistoria, vilken tidigare utgjort en självklar del av den humanistiska utbildningen.
Förutom omfattande avhyvlingar av den högre utbildningen prövas de klassiska ämnena i Finland även av nedläggningar av kulturbärande institutioner.
YLE:s latinspråkiga nyhetssändning – Nuntii latini – har internationell renommé, men tvingas trots det gå av etern i år.
Lärosäten i de klassiska språken – latin och antik grekiska – finns förvisso fortfarande kvar på några universitet i vårt land, men hur länge till?
Högst antagligen är avskalningarna av de klassiska ämnena en följd av tron att den kunskap man bidrar till att avskaffa är umbärlig.
Så är ändå inte fallet. Ur ett rent allmänmänskligt perspektiv är kännedomen om antikens språk, kultur samt idé- och tanketradition oumbärlig.
Skalar man bort undervisningen och forskningen kring det antika grekiska och romerska kulturarvet verkar man samtidigt för att omintetgöra medvetenheten om det fundament, på vilket dagens relativt sett fria och toleranta västerländska samhällen vilar.
Tyvärr har också de finlandssvenska kulturfonderna medverkat till de klassiska ämnenas nuvarande trångmål i Finland, nämligen genom att i flera års tid ge avslag åt ansökningar om bidrag till antikrelaterad forskning. Min vädjan går nu ut till dessa fonder att istället erbjuda de klassiska ämnena det stöd de nu mer än någonsin är i behov av.
De kommande åren kommer att visa sig avgörande för huruvida de klassiska ämnena överhuvudtaget kommer att överleva i vårt land.
Att tillåta deras utrotning är en sten man inte vill sätta i rullning.
Otto Linderborg
Filosofie doktor i klassisk grekiska

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter