Förflytta dig till innehållet

Slut på gratisparkerandet i flera delar av Åbo – Samlingspartiet sprack i omröstning om avgifter

Parkeringsavgifterna i Åbo stiger från och med årsskiftet.

Åbo har tre parkeringszoner. I zon ett, absoluta centrum av staden, stiger avgiften från 3 euro till 3,60 euro i timmen.

Zon 1 avgränsas av Hantverkaregatan, Torngatan, Tureborgsgatan, Aningaisgatan och Västra Strandgatan längs med åstranden.

kartaÅbo stad
Här är Åbo stads karta över parkeringszoner.

I den andra zonen stiger avgiften med 30 cent och blir 1,80 euro i timmen.

Den avgränsas av Bangårdsgatan, Väverigatan, Domkyrkogatan, Koskenniemigatan, Helsingforsgatan, Uittamogatan, Lemminkäinengatan, Tavastgatan, Kaskisgatan, Klostergatan, vidare till Västra Strandgatan, Lasarettsgatan, Eriksgatan och Skolgatan.

I zon tre förblir avgiften 60 cent i timmen.

Parkeringsavgifterna ska också vara i kraft längre. Nu gäller de vardagar klockan 9–18 och lördagar 9–15. Från och med årsskiftet gäller tiderna 9–20 och 9–17.

Olli A Manni fick inte understöd av partikamraten

Stadsmiljönämnden fattade beslut om saken på tisdagskvällen. Rösterna föll 7–5.

SDP:s Kristiina Hellsten, Henry Toivari, och Niina Kallio stod bakom förslaget, likaså Vänsterförbundets Amro el-Khatib och Leena Kaunislahti samt De Grönas Kari Jakobsson och Mikaela Sundqvist.

Samlingspartiets Olli A Manni gillade inte förslaget i sin helhet och föreslog en ändring: att parkeringsavgifterna även framöver gäller bara till klockan 18 i zon 2.

Han fick understöd av sina partikamrater Anu Perho och Ulla-Maija Vierimaa samt Sannfinländarnas Jyrki Åland och Centerns Seppo Muurinen, men däremot inte av nämndens ordförande och även vice borgmästare, Samlingspartiets Heikki Pälve.

Ursprungligen var Pälve av den åsikten att tjänstemännens förslag inte var så ”värst önskvärt”, eftersom det inte finns så många stenfotsaffärer på området och att det är de samt kunderna som gynnas av större omsättning på parkeringsplatserna.

— Men å andra sidan har vi ett avtal från 2019 och det här beslutet var en del av det, säger han.

Enligt avtalet från 2019 ska Åbo få 3,1 miljoner mera av parkeringsavgifter fram till 2024.

Enligt tjänstemännen skulle de nya avgiftsbelagda områdena hämta cirka 350 000 varje år.

Pälve ser det inte som möjligt att hitta andra alternativ till att få in de pengarna.

Att stöda Manni kan ses som en solidarisk handling, men inte något som han kunde göra, säger han.

Har ni diskuterat det här med Manni?

— Nej, det här är helt normal mötesgrej. Antagligen visste Manni att jag kommer att stöda förslaget och att det är en del av helheten för att hitta finansiering enligt avtalet.

Också borgmästaravtalet spelade en roll i beslutet, då man enligt det ska följa avtalet från 2019.

Manni säger att han tycker att de två sista timmarna kunde skippas i zon två och att man borde ha kollat om det var nödvändigt med förändringarna i ett senare skede.

— Ordföranden och vice borgmästaren röstade blankt eftersom han är lite orolig för ekonomin. Kanske det inte var en så radikal förändring och det här ger kanske bättre service åt invånarna då tiden för gratisparkeringen inte är så lång.

En förändring som också är på gång i Åbo är en större felparkeringsavgift.

Enligt Manni diskuterar staden en höjning av felparkeringsavgiften i Åbo, från 60 till 80 euro.

— Det kunde ha påverkat ekonomin och budgeten, men det sker först i januari, säger Manni.

Enligt honom kommer förslaget till stadsmiljönämnden för behandling i januari och avgiften skulle gälla alla områden i Åbo.

Det är Inrikesministeriet som utfärdar förordningar om felparkeringsavgifter och staden måste lämna in ett förslag till dem. Även polisen kan föreslå en ändring.

kartaMapcreator/Annina Suominen

Slut på gratisparkerandet

Dessutom blir cirka 2 000 parkeringsplatser i Åbo avgiftsbelagda från och med årsskiftet. Stadsmiljönämnden röstade 11–2 i det ärendet. Sannfinländarnas Jyrki Åland föreslog att ärendet remitteras och behandlas på nytt. Han fick understöd av Centerns Seppo Muurinen.

Det innebär att det är slut på gratis parkering i området mellan Tavastgatan, Kuppisgatan, Nylandsgatan och Lemminkäinengatan (1 på kartan).

Samma gäller Vårdberget, omringat av Kaskisgatan, Nylandsgatan och Österlånggatan (2).

Samppalinnaområdet längs med Österlånggatan och Kaskisgatan blir också avgiftsbelagt (3), likaså Unionsgatan och Östra Strandgatan vid Varvsstranden (4) samt området kring Lontis (5).

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter