Förflytta dig till innehållet

SLS dokumenterar fotograferingsvanor

Människor i dag är omgivna av fotografier – i mobiltelefoner och i tidningar, på sociala medier och i reklam. Vad betyder fotografering och foton för enskilda människor i dag och vad innebär det att i stort sett alla kan vara fotografer? Det vill arkivet vid Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) dokumentera med sin senaste frågelista.
För att dokumentera hur fotograferingen förändrats genom tiderna och vad fotografering innebär i dag samlar SLS arkiv in berättelser och erfarenheter av fotografering. Arkivet bjuder in alla fotointresserade att delta i frågelistan Fotografering i förändring. SLS arkiv har sammanställt frågorna tillsammans med Lunds universitets folklivsarkiv och Amatörfotografklubben i Helsingfors.
– Fotograferingen har utvecklats otroligt mycket under de senaste 50–100 åren. Allt det här inverkar också på hur vi handskas med bilder. Det är inte länge sedan man limmade in sina foton i album. I dag lägger man upp dem på sociala medier, säger Marika Rosenström, arkivarie vid SLS arkiv i Helsingfors.
Svaren kan lämnas in på SLS webbplats sls.fi. Insamlingen pågår till 31 maj. Bland de som svarar delar SLS ut tre penningpris och tre bokpris. Arkivet tar också emot samlingar av framförallt äldre privata fotografier och negativ som donationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *