Förflytta dig till innehållet

Slöseri med lånade miljoner

Det är ingen hejd på vilka innovativa visioner som drabbar kommunalpolitikerna när det gäller att bränna lånade pengar. Gemensamt för Åbos ”investeringar” är att barnbarnen hamnar att betala. Även räntorna kan stiga i framtiden.
Avloppsreningsverket under Kakola ersatte det funktionsdugliga gamla reningsverket på marknivå som innan det revs uppgraderats till att klara EU-krav. Felaktiga påståenden om det gamla reningsverkets skick duperade teknologiska analfabeter. Även det konstgjorda grundvattensystemet såldes med lögner: Att råvattnet kunde ta slut, att man skulle klara sig utan kemisk rening. Nu hamnar man att sätta enorma summor på ett kemiskt reservvattensystem och kranvattenkvaliteten är knappast bättre än den man hade fått med det gamla systemet då man beaktar kemiteknisk utveckling och kraftigt minskade utsläpp till Aura å.
Typiskt för lurendrejeriet är att tilläggskostnaderna dyker upp senare då man inte längre vågar låta bli att betala.
I tisdagens ÅU fick vi veta att staden hamnar att punga ut med 2,6 miljoner extra för att ”påla Köpmansgatan”. Ofattbart! Det här nämndes aldrig då torgparkeringen ”såldes”. Vägra betala! Som skattebetalare har jag inte krävt en enda butik under Köpmansgatan. Vad kostar i slutändan solvärmesystemet? Därtill har vi hissen till Kakola, stadsteaterns renovering, skandalbron till Logomo och så vidare.
Vi som är gamla minns ännu alla pinsamma detaljer om Kvarnbron.
Ansvarskännande politiker borde lära sig att slå knytnäven i bordet och säga nej och åter nej till slöseriet med lånade pengar. Nej till spårvägen, nej till onödiga centrumplaner.
Det är fel, då vi vet att staden är bankrutt, att satsa ens 160 000 euro planeringspengar på ett nytt konserthus placerat på en tvivelaktig plats. Prislapp 62 miljoner? Plus lika mycket för parkeringsgrottorna i den slippriga leran? Räkna med minst 200 miljoner för idiotin. I Artukais finns färdiga parkeringsfält. Hur många konsertbesökare kommer promenerande till konserten? En av Polens absolut bästa konsertsalar finns i kongresscentret i Krakow på andra sidan av floden. Man åker dit kollektivt eller med bil.
Vem kläckte tanken om ”synergi med stadsteatern”? Dösnack av kulturanalfabeter.
Jag önskar en byggmästarmässig opartisk utredning på vilka akuta fel det gamla konserthuset har och vad det kostar att fixa dem. Under reparationsarbetet kan TFO spela med audioteknik på Logomo, eller så utförs renoveringen under nästa pandemi, för en sådan kommer.
Det är trevligare att slösa pengar än att gnida. Men man kan inte få allt på en gång. Det gamla konserthuset är inte perfekt, men planeringen av det nya kan vänta. Då kanske man hinner balansera ekonomin först.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *