Förflytta dig till innehållet

Slopa orsakskravet för abort!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jämfört med många andra länder i världen kan Finland anses vara ett jämställt land. Det finns dock också brister i vårt samhälle. Kvinnans självbestämmanderätt är fortfarande reglerad till exempel när det gäller rätten till abort.
I dagsläget har Finland en lagstiftning som ger kvinnor olika ställning ifall de vill genomgå en abort. För att avbryta graviditeten krävs i de fall lagen föreskriver om en läkares godkännande, medan det i de fall aborten motiveras av sociala skäl krävs två läkares godkännande.
För Svensk Ungdom är det självklart att varje kvinna har rätt till sin egen kropp och självbestämmanderätt över den. Därför vill vi i Svensk Ungdom att abortlagen i Finland luckras upp och görs friare genom att slopa orsakskravet och möjliggöra abort upp till vecka 18.
Efter vecka 12 krävs ett specialbeslut av Valvira för att få genomföra abort. Den luddiga formuleringen om sociala skäl gör att kvinnor i vissa delar av landet får göra abort mer eller mindre utan någon större diskussion, medan det i andra delar av landet kan vara mycket svårare, med läkare som låtit den egna övertygelsen och tron påverka deras beslut att bevilja abort eller inte.
I Finland görs årligen cirka 10 000 aborter. Siffran har sjunkit under hela 2000-talet, men för individen är det alltid ett stort beslut. Omkring 90 procent av aborterna görs i dag av sociala skäl och de flesta aborter sker i åldern 20–25.
Den ojämlikhet lagen medför skulle försvinna om alla kvinnor hade rätt till abort utan att behöva ange en specifik orsak. Det ska räcka med att en kvinna vill göra en abort för att det ska vara möjligt. Ingen mer specifik orsak om vare sig ekonomi eller förhållanden ska behöva anges. En friare abortlagstiftning kombinerat med gratis preventivmedel för unga skulle minska på antalet oönskade graviditeter.
Människans kroppsliga och reproduktiva integritet och självbestämmanderätt är en grundläggande rättighet. Inskränkningar måste baseras på noga avvägd grund, och på basis av objektiva fakta. Även om alla medicinska och kirurgiska åtgärder alltid medför någon mån av risk, kan vi inte identifiera någon punkt mellan vecka 12 och 18 i en graviditet som skulle motivera ett ogiltigförklarande av individens egna val och integritet.
Svensk Ungdom anser att en förnyad abortlagstiftning skulle stärka kvinnans ställning och självbestämmanderätt över sin egen kropp.
Frida Sigfrids
Vice ordförande
Mikaela Henriksson
Förbundsstyrelsemedlem
Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter