Förflytta dig till innehållet

Slopa läsårsavgifterna!

I enlighet med universitets- och yrkeshögskolelagen är de finländska högskolorna tvungna att samla in lärsårsavgifter av studerande som kommer från utanför EU- & ETA-området fr.o.m. den 1.8.2017. Då lagändringen presenterades, varnade många för att antalet internationella studerande kommer sjunka, något som nu blivit verklighet. Enligt den färska rapporten från Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) sjönk andelen studerande som kommer från utanför EU- & ETA-området märkbart under läsåret 2017–2018.
Läsårsavgifterna motiverades med ekonomiska vinster, som med facit i hand i stort sett uteblivit – däremot har avgifterna ökat det administrativa arbetet på högskolorna i form av dyra stipendiesystem. Dessutom har avgifterna försatt högskolestuderande i en ojämlik situation där en del studerande betalar för en kurs medan andra inte gör det. Avgifterna skapar också en enorm press för de studerande som är tvungna att betala dem. Det här kom fram under UKM:s seminarium om läsårsavgifter den 13.11; då hördes internationella studerandes erfarenheter av avgifterna, som ofta finansieras genom att sälja familjens eller släktens egendom eller ta enorma lån.
För Finland var utbildningens avgiftsfrihet länge en konkurrensfördel på den internationella utbildningsmarknaden – en fördel som nu gått förlorad. Om vi vill locka internationella talanger till Finland och dessutom få dem att stanna i landet efter examen, bör vi istället för avgifter satsa på möjligheter för de internationella studenterna att lära sig de inhemska språken och bygga sociala nätverk.
Studentrörelsen har kontinuerligt lyft upp de negativa effekterna av läsårsavgifterna och den ojämlika situation som högskolestuderande ställs i. På dagen för avgiftsfri utbildning vill vi påminna beslutsfattare om att man alltid kan ta ett annorlunda beslut. Låt oss avskaffa läsårsavgifterna och locka mer internationella studerande till Finland – låt oss satsa på kvalitativ sysselsättning istället för att öka på ojämlikheten mellan högskolestudenter.
Ina Laakso
Styrelseordförande, Åbo Akademis Studentkår
Noora Vänttinen
Styrelseordförande, Aalto-universitetets studentkår
Inari Harjuniemi
Styrelseordförande, Turun yliopiston ylioppilaskunta
Sanni Lehtinen
Styrelseordförande, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta
Kalle Parviainen
Styrelseordförande, Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter