Förflytta dig till innehållet

Släpp brådskan uppmanar Susan Holmberg — Årets vän i Åboland!

Susan Holmberg bjuder gärna på något gott när vänner och bekanta tittar in. Foto: Monica Forssell


I ett litet ljust kök på Strandvägen i Dalsbruk: Ett fång tulpaner på bordet, kaffekoppar, servetter och ett par smarriga pajer. En söt, en salt.
Just i dag är det reportrar som på löpande band vill prata med Årets vän, Dalsbruksbon Susan Holmberg, men också andra som tittar in brukar få ett lika varmt mottagande.
– Det är bara att stiga på, säger Holmberg, men tillägger: Vill man ha något gott också så lönar det sig förstås att höra av sig innan man dyker upp! Hon bakar gärna och är känd för att alltid ha något gott bjuda på när vänner och bekanta har vägarna förbi.
Holmberg har inte bråttom. Inte i dag och inte andra dagar.
– Jag önskar att människor kunde släppa brådskan och tänka mera på varandra. Varför är det så viktigt att jämt och ständigt vara så duktig?
I Röda korsets motivering till att just Susan Holmberg valts till Årets vän 2019 sägs det bland annat att Holmberg kommer ihåg människor, bemöter dem med respekt, ställer upp vid olika tillställningar inom Röda korsets vänverksamhet och att ”hennes bakugn är en ständig glädje för de i föreningen som inte har bakandets gåva”.
– Jag är jätteglad och tacksam. Visst betyder det här mycket. Inte hade jag förväntat mig att få den här utmärkelsen, säger Holmberg.

Hurdan är du som vän?
–  En hjälpsam vän kanske, svarar Holmberg som hör till dem som fortfarande skickar riktiga vändagskort, påskkort och julkort. I bland slänger hon i väg ett kort annars bara, utan någon särskild anledning. Hon är en vän som gillar att överraska och att umgås. En som kommer med den där goda pajen eller bullarna till kalaset. Som finns till hands för den som behöver prata av sig en stund.
Sociala medier och e-postkontakt är inget som Holmberg prioriterar särskilt högt.
– Nej jag vill umgås på riktigt.
Hur vet man att någon är en riktig vän?
– Det är en som tar kontakt, som lyssnar, stöder, som man gör saker tillsammans med, som kommer i håg en och som är pålitlig.
Att komma i håg till exempel födelsedagar eller namnsdagar hör till.

Susan Holmberg

  • Från Tenala
  • Kimitoöbo 1986
  • Jobbar på Hanna hemmets dagcenter
  • Älskar människor i alla åldrar och från alla länder
  • Blir arg av falska människor, stridigheter, sjukdomar och oroligheter i världen
  • Blir glad av att vara frisk, ha ett jobb, barn, barnbarn, föräldrar, syskon, vänner och att få bo vid vattnet
  • Drömmer om att få behålla jobbet och vara frisk!

Under de senaste åren har Dalsbruk tagit emot flera syriska flyktingfamiljer och Susan Holmberg har varit en av de aktiva Röda korsare som sett till att diskborstar och soffor varit på plats i de nya hemmen när familjerna anlänt.
”Susan har verkligen visat prov på sin medmänsklighet, sitt stora hjärta och vad det innebär att vara en vän för de som anländer till sitt nya hemland” skriver Finlands Röda Kors Åbolands distrikt i sin motivering.
Holmberg konstaterar att en god vän också själv måste kunna ta emot vänskap och vänlighet. Det har inte alltid varit lätt, medger hon som tidigare var mån om att alltid klara sig själv. Men det finns en skillnad mellan att bara hjälpa och att vara en vän. Är man en vän knyter man an på ett annat sätt.
Citronpajen smakar gudomligt, men det ringer på dörrklockan och följande reporter står i tur för att intervjua Årets vän.
Bara några snabba frågor till: Vad gör dig glad? Vad gör dig arg och vad drömmer du om?
Holmberg svarar, men den sista frågan är svår. Hon är nöjd med det hon har och drömmer inte om något särskilt.
– Till exempel drömmer jag inte om att resa. Jag älskar lugnet här, våren, att cykla omkring i Dalsbruk och att fotografera.

Årets vän är en utmärkelse som de olika distrikten inom Finlands Röda Kors årligen delar ut. Utmärkelsen offentliggörs på Alla hjärtans dag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter