Förflytta dig till innehållet

Släng vågen!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag minns när jag som 25-åring tränade och stod i.

Jag åt vad jag trodde var ’hälsosamt’ och tränade mer än jag någonsin gjort i hela mitt liv. Jag skulle vara i mitt livs form. Jag sprang varje morgon, och ställde mig på vågen. 67 kilo.

För mig var det en bedrift, att väga under 70 kg med min benstomme och 169 cm långa kropp. Jag minns det så tydligt, för jag satte så stort värde på siffran på vågen. 6:a 7:a, en lite nätt siffra. Vilken framgång!

Med denna för mig låga vikt borde jag äntligen ha varit lycklig då jag äntligen var smal, men det var jag inte.

Jag var hungrig och trött. Min kropp trivdes inte att löpträna varje morgon och äta restriktivt. Det var ohållbart. Det gjorde mig varken lycklig eller till en bättre människa. Så varför hade jag strävat så länge efter att uppnå en viss siffra på vågen?

Överallt i damtidningarna bombaderades jag av hur jag borde se ut. Normen gjorde sig hörd, klart och tydligt: Smal, smäcker och liten, det ska man vara. Inte undra på att man gick på det för man vill ju passa in! Ingen vill känna sig ’fel’.

Det fanns mängder med riktlinjer för hur mycket man fick väga för att vara normal. Varje morgon ställde jag mig på vågen, och blev glad om jag höll mig under en viss siffra, och ledsen om jag hade gått upp lite.

Om du känner igen dig, så vill jag at du lyssnar väldigt noga nu: Din kropp är underbar och fantastisk. Den bär dig varje dag. Börja inifrån och känn efter: Mår du bra? Är du lycklig? Behöver du göra mer eller mindre av något?

Hälsa är så mycket mer än vikt. Det är kraft och energi, livslust och glädje. Det är dags att sätta stopp för decennier av vikthets, och börja vara i vår kropp. Släng ut vågen, siffrorna den visar säger inget om hur hälsosam du är. För det är väl hälsa vi strävar efter?

En orsak till varför jag tror vi fokuserar så mycket på vikt är för att det är synligt och mätbart. Det är enkelt att jämföra din vikt med andras, eller någon av dina tidigare vikter. Det är ett greppbart mått som vi kan försöka ha kontroll över.

På samma sätt som storlekarna på kläder går att jämföra. Rättesnöret ger sig ofta påmint under en hälsokontroll eller när det är dags att köpa nya kläder. Då står vi där och ångrar allt vi någonsin ätit.

Jag har träffat många kvinnor som klipper bort storlekslappen direkt när de köpt ett plagg, för att de inte vill bli påminda om att de som alltid haft 36 på kläderna, idag var tvungen att köpa storlek 42.

Man hör ju det på språket också: Vilken storlek ÄR du? Jag kan meddela dig att inte ÄR någon storlek alls. Du är en människa som bär olika storlekar på kläderna beroende på vilken typ av plagg och vilket skede i livet du befinner dig i. Vi måste sluta tänka på de små storlekarna som något eftersträvansvärt, och de stora som något vi måste klippa bort och gömma.

Vad säger detta om vår inställning till kroppen? Om den inte väger under xx är den inte lika mycket värd. Behöver jag köpa större storlek än xx, ja då är det dags att skämmas.

Det är år av lögner som formar oss att se på vår kropp utifrån dessa rättesnören, och nu är det slut med det.

Från och med nu vill jag att du mäter dig själv efter måtten LYCKA, GLÄDJE, ENERGI och LUST! Jag lovar dig att livet blir roligare när du inser att hälsa inte är en siffra på vågen.

Jag hoppas att du innerligt kan njuta av sommaren i år, och umgås snällt och vänligt med din kropp och glöm bort alla vikter du någonsin strävat mot. Sköt om dig själv och varje centimeter på din kropp, för det är du värd oavsett vikt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter