Förflytta dig till innehållet

Slagsmål i grillkön leder allt oftare till medling, säger polisen i Åboregionen

Polishuset i Åbo har renoverats och fått en nya ingång. Härifrån går allt fler brottsfall vidare till medlingsbyrån i Åbo. Foto: Kim Lund


Antalet brott som går vidare från polisen till Egentliga Finlands medlingsbyrå har ökat kraftigt.
I år har polisen redan skickat nästan 500 fall vidare till medlingsbyrån.
Under hela fjolåret var antalet 359.

Gräl i grillkön typiskt fall

Vanliga brott som kan redas upp via medling är mindre egendomsbrott, skadegörelse, grannfejder och lindriga misshandlar.
Ett typiskt fall kan vara om någon blir slagen i grillkön och endast får ett blåmärke, säger kriminalöverkommissarie Taina Holstila vid Polisinrättningen i sydvästra Finland.
– Det sparar resurser för oss. I stället för att vi förhör de inblandade och eventuella vittnen och för ärendet till åtalsprövning kan parterna komma överens genom medling.
– Det är bra för oss och för de inblandade parterna.

Kriminalöverkommissarie Taina Holstila vid den nya säkerhetskontrollen i polishuset. Foto: Kim Lund


Det är en särskild förbehandlingsgrupp inom polisen som gör den första bedömningen av de fall som kan skickas vidare till medlingsbyrån.
Gruppen inledde sin verksamhet i fjol i Åbo, S:t Karins och Reso och nu har verksamheten utvidgats till att omfatta hela sydvästra Finlands polisdistrikt.
I gruppen ingår 13 poliser.
– Man kontrollerar de inblandades bakgrund. Om någon till exempel har en lång kriminell bakgrund är det inte ändamålsenligt att föra fallet till medling. Men några egentliga förhör gör gruppen inte, säger Holstila.

Snabba utredningar ger fördelar

Polisen har också inrättat en så kallad snabbutredningsgrupp med nio poliser.
Den tar hand om fall där bevisen är ostridiga.
Sådana ärenden kan till exempel vara rattfylleri och trafikbrott.
– Fördelen är den snabba behandlingen. Fallet går vidare till åklagaren inom en vecka och domen förkunnas efter två veckor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter