Förflytta dig till innehållet

Släckningsarbetet på Toppå avstjälpningsplats fortsätter — "Det måste bli ett slut på soptippsbränderna", säger jourhavande brandmästaren

Skog och kraftig rökbildning bakom skogen.

Skog och kraftig rökbildning bakom skogen.

Varningen för skadlig rök var fortfarande i kraft klockan 17 på söndagseftermiddagen. Foto: Monica Forssell


Släckningsarbetet på Toppå avstjälpningsplats kommer att pågå hela kvällen. Den uppskattningen gör jourhavande brandmästare Timo Saari klockan 17 på söndagseftermiddagen.
Enligt Saari hade man på eftermiddagen fått ungefär tvåtredjedelar av branden släckt.
Det var på söndagsmorgonen före klockan 8 som larmet om branden i Toppå kom.
Avfallshögen som fattat eld är cirka 150 meter lång, 50 meter bred och 10 meter hög. Enligt Räddningsverkets uppgifter finns det cirka 4000 kubikmeter avfall i högen.
Fyra stora grävmaskiner är just nu sysselsatta med att gräva igenom den stora högen för att släckningsenheterna ska komma åt att släcka hela branden.
Det är inte klart vad som har orsakat branden men Saari säger med eftertryck att det måste bli ett slut på soptippsbränderna.
— Det har på senare år förekommit flera bränder på avstjälpningsplatser runt om i Finland. Nu är det dags att börja ta dem på allvar och göra något åt saken. Bränderna slukar enorma resurser, säger Saari.
Ingen har hittills skadats i branden.
På morgonen uppmanades alla i Åbo att stänga fönster och ventilationssystem för att förhindra att röken, som kan vara hälsovådlig, tränger in i bostäder.
Varningen för skadlig rök var fortfarande i kraft på söndagseftermiddagen klockan 17 men enligt Saaris bedömningen var de värst utsatta områdena Skogsbacka och Oriketo.
Efter att branden släckts fortsätter man med röjningsarbete som kommer att pågå hela natten och morgonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter