Förflytta dig till innehållet

Skydda eller freda skog?

Arkiv/Emilia Örnmark
debattvinjett nere till vänster med närbild av trädstam i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. I Finland finns det två huvudsakliga sätt att skydda skog: skydd genom lagstiftning och frivilligt skogsskydd.

Lagstiftningen om skogsskydd i Finland är mycket strikt och reglerar vilken typ av skog som kan avverkas och hur mycket.

En stor del av Finlands skogar skyddas genom olika skyddsnivåer som definieras av lagstiftningen.

Den högsta nivån av skydd är de så kallade ”naturreservaten”, som är områden som helt och hållet skyddas från exploatering och annan mänsklig påverkan. Andra skyddsnivåer inkluderar exempelvis ”skyddszoner” och ”kommunala naturvårdsområden”.

Frivilligt skogsskydd innebär att privatpersoner eller organisationer kan skydda skogar på eget initiativ.

Det finns flera olika typer av frivilligt skogsskydd, inklusive ”biotopskyddsområden”, ”ekoparker” och ”skogskonservation”.

I dessa områden är det tillåtet att bedriva hållbart skogsbruk, men avverkningarna är begränsade och det är förbjudet att göra ingrepp som påverkar skogens ekologiska funktioner.

Skillnaden mellan att skydda och freda skog i Finland ligger främst i graden av skydd som erbjuds.

Att freda en skog betyder att det är helt förbjudet att avverka eller på annat sätt utnyttja den, medan skyddade skogar kan användas för hållbart skogsbruk eller annan mänsklig påverkan under strikt reglerade förhållanden.

Kimitoöns kommun har redan sålt skog var det är inskrivet i köpebrevet att skogen ska fredas för totalt 210 hektar.

Så något nytt med att freda skog på kommunens ägda marker är det inte och procentuellt räknat så uppfyller kommunen redan sina åligganden vad det gäller fredande av skog på skogsmarker som ägts av kommunen.

Jan Drugge
Skogsägare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter