Förflytta dig till innehållet

Skrivglädje i ny bok

Hanna Ylöstalo, Anne Hietanen, Michaela von Kügelgen, Martin Högstrand, Marika Aminoff-Sundell, Christa Nordlund-Hiltunen, Ingrid Weckström, Ia Trapp, Terhi Paukku, Ville Lindholm, Patricia Bruun och Lotta Green. Foto: Pressfoto

Den tvååriga författarutbildningen Litterärt skapande ger ut antologin ”Människohundarna” med texter som kursdeltagarna skrivit under kursens gång. Åbobon Lotta Green tycker att kursen har varit väldigt inspirerande genast från början.

Hennes bidrag till antologin är en barndomsberättelse.
– Det handlar inte om min barndom, men det är en berättelse om en barndom och hur det kan vara att vara barn, förklarar Green.

Kursdeltagarna fick själva helt fritt välja hurudan sorts text de ville skriva till antologin, men de flesta texter är i prosaform. Under kursen har Green också lyckats skriva ett romanmanus som nu är mer eller mindre färdigt och ska skickas in till förlag. Det tackar hon också författarutbildningen för.

– Jag hade aldrig klarat det utan handledaren som sporrat och de deadlines man får under kursen.

Alla kursdeltagare får en egen handledare när utbildningen börjar.

Kursdeltagaren Martin Högstrand, bosatt i Åbo, har också varit nöjd med utbildningen. Den är uppbyggd så att deltagarna träffas vissa veckoslut och det är olika teman inför kurstillfällena och däremellan skriver deltagarna på sina texter.

– Det ger en möjlighet att prova på olika saker.

Både Högstrand och Green tycker att responsen från de andra kursdeltagarna har varit värdefull. Högstrand har kunnat se på sitt eget skrivande med nya ögon.
– Utbildningen har öppnat upp för vissa saker i mitt eget skrivande. Jag har fått ta bort alltför högtidliga element i mina texter, berättar han.

Förut har förlaget Scriptum gett ut författarutbildningens kursantologier men i år ger Förlaget ut boken. Högstrand berättar att det har varit roligt att jobba med Förlaget och få prova på den delen processen.

– Det har varit roligt att jobba med ett riktigt förlag. De har hjälpt mycket med korrekturen.

Både Högstrand och Green uppmanar alla intresserade att söka till kursen när den ordnas nästa gång. Den pågående utbildningen fortsätter ännu till årets slut. Litterärt skapande ordnas av Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter