Förflytta dig till innehållet

Skräpfisk och skräpjournalistik

TERMEN SKRÄP. Torsdagens ÅU 19.9 hade en intressant artikel om toppkockar, som inom evenemanget Voillà, tar fram blan annat olika fiskrätter. Det är en verkligt tacknämlig gärning då fisken i vårt land på intet vis är nummer ett på tallriken. Vi har i våra vatten, både i havs- och insjövatten, ett brett sortiment av verkligt läckra fiskar, bara konsumenterna lär sej att utnyttja dem rätt.
Döm om min stora förvåning då journalisten, som är mamma för artikeln, med stora bokstäver i rubriken basunerar ut att; nu är det skräpfiskens tur att granskas i fjällen. Hur kan en seriös journalist, i detta upplysta tidevarv, använda ordet skräpfisk för fiskarter som mera sällan nyttjas av konsumenterna, men som väl tillredda är synnerligen delikata.
En av toppkockarna konstaterade ju att en ny rätt av braxen var fantastisk. Och det är ingenting underligt med det. Braxen, mört och id mm har i alla tider använts som goda och närande fiskarter. Men varför i en seriös tidning, som ÅU, sabla ner dessa fiskarter är helt obegripligt.
Förmodligen har vi här igen en gammal mantra, som någon oförstående någon gång myntat och som sen blev till rättesnöre för skribenter, som visserligen kan skriva, men som synbarligen inte ids tänka efter vad de skriver. Litet förarbete skulle inte alls skada!
Ordet skräp, må det sen vara om saker, kläder, mat, drycker, varor i övrigt, mm har en klang av någonting som katten lämnat efter sej eller någonting man snabbt för till närmaste avfallspunkt. Att då i samband med en artikel om mat, som skall ätas, använda ordet skräp främjar inte ett dugg den föreställning en potentiell konsument får då han/hon läser en tidningsartikel av ovannämnda typ. Det blir i stället rejäla krokar runt det fiskståndet.
Kära ÅU och kära journalist, får jag be om bättring och mera eftertanke i framtiden. Våra fiskare har det svårt nog ändå utan att media aningslöst dunkar ned dem med stora släggan.
Ta hellre reda på vad dessa fiskar går för, rätt tillredda, och skriv först sen! Det skulle gagna oss alla!
Ove Pettersson
Förman för Sandö fiskelag i Nagu/Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter