Förflytta dig till innehållet

Skolor i Ekenäs samlades för att utlysa skolfred

Fredrika Blomqvist
Elever och lärare dansar letkajenkka tillsammans utomhus i Ekenäs. Eleverna har just utlyst skolfred.
Skolfred utlystes på centrumplan i Ekenäs på onsdagen. Samlingen avslutades med att elever och lärare från de olika skolorna dansade i "jenka" tillsammans.

Under onsdagsmorgonen hade elever från Ekenäs högstadium, Seminarieskolan och Hakarinne samlats på centrumplan i Ekenäs för att utlysa skolfred.

Samlingen började med skolfredens sång och sedan läste Ekenäs högstadiums vänelever upp skolfredsutlysningen. Temat för årets utlysningstext är att olikhet är en rikedom och är skriven av elever från Uleåborg.

Texten hade ett tydligt och vackert budskap. På ett fint sätt hade man beskrivit hur olikhet är en rikedom.

”Tillsammans är vi som en blomsteräng. Vi alla blomstrar på eget sätt. Vi blommar i olika färger, i olika former, i olika storlekar och vi är unika och vackra. Låt oss ge alla möjlighet, att få blomma på eget sätt. Det är en rikedom att vara sig själv.”

Centrumplan i Ekenäs. Elever från tre olika skolor har samlats utomhus för att utlysa skolfreden. Många elever i olika åldrar är på planen och vid staketet runt planen står några vänelever med ryggen mot kameran och blickar ut över samlingen människor.Fredrika Blomqvist
Elever från skolorna Ekenäs högstadium, Seminarieskolan och Hakarinne samlades på centrumplan i Ekenäs för att utlysa skolfred.

Skolfreden utlystes av Frank Holmlund, Raseborgs första vice ordförande i stadsstyrelsen. I sitt tal bad han eleverna komma ihåg att behandla andra så som man själv vill bli behandlad.

Samlingen hölls både på svenska och finska. Den avslutades med att alla elever och lärare dansade ”jenka” på centrumplan.

Tre kvinnor står bredvid varandra och ler de arbetar alla som rektorer i olika skolor i Ekenäs. Från vänster rektor för Hakarinne Anne Rautaparta, Mia Haglund rektor för Seminarieskolan och Maria Riska rektor för Ekenäs högstadium.Fredrika Blomqvist
(Fr.v.) Anne Rautaparta, rektor för Hakarinne, Mia Haglund, rektor för Seminarieskolan och Maria Riska, rektor för Ekenäs högstadium.

Rektorerna från de tre olika skolorna var mycket nöjda med samlingen och att skolorna kan samlas för att utlysa skolfreden tillsammans.

– Åtminstone tre eller fyra år har vi utlyst skolfreden på det här viset. Konceptet har funnits länge men då har vi firat på våra olika skolgårdar. Centrumplan är neutral mark och vi kommer alla hit som gäster. Dessutom finns tekniken här vilket också underlättar, säger Mia Haglund, rektor på Seminarieskolan.

– Det vi hoppas att eleverna tar med sig från dagen är budskapet om att alla har rätt att vara sig själva och att man behandlar varandra med respekt, säger Maria Riska, rektor för Ekenäs högstadium.

Elever och lärare är utomhus på en gräsplan och dansar letkajenkka. Eleverna är från skolorna Ekenäs högstadium, Seminarieskolan och Hakarinne i Ekenäs.Fredrika Blomqvist
Samlingen avslutades med att alla elever och lärare dansade ”jenka” tillsammans.

Väneleverna Ana-Engle Hallgren och Wendy Gahnström från Ekenäs högstadium hoppas att eleverna känner att de får vara sig själva och att det respekteras.

– Det är viktigt att man förstår att man får vara annorlunda och att man inte behöver vara som andra och följa andras åsikter. Man behöver inte vara så som de som kanske ses som de ”coola” i skolan utan man ska vara sig själv och ens egen vängrupp är precis lika coola som någon annan, säger Gahnström.

– Jag håller med Wendy, och så hoppas vi att alla får en trevlig dag, säger Hallgren.

Hallgren och Gahnström sökte till vänelever i slutet av förra terminen och har haft en inskolning till rollen som vänelev.

Två unga flickor står bredvid varandra och ler. Flickorna är vänelever i Ekenäs högstadium.Fredrika Blomqvist
Ana-Engle Hallgren (t.v.) och Wendy Gahnström är vänelever i Ekenäs högstadium och ser fram emot sitt uppdrag.

– Jag sökte till vänelev för att vem som helst kan bli vänelev, du behöver inte prestera 10 i alla ämnen utan det bedöms utgående från personligheten om du passar som vänelev eller inte. Man ser personen och inte allt det ytliga, säger Hallgren.

– Vår roll är att hjälpa andra och få dem att inte känna den ensamheten som vi nog alla känner ibland, säger Gahnström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter