Förflytta dig till innehållet

Skolmat förr och nu

En del av dagens skolelever framför stark kritik mot dagens skolmat, till exempel nu senast i ÅU 11.4. Varje gång det händer minns jag ett brev som jag skrivit den 10.3.1947 (och som finns bevarat).
Jag var då elev i klass II i Borgå Folkskola. I brevet står det nämligen om skolmaten: ”Om måndag, onsdag och fredag får vi välling och på tisdag, torsdag och lördag får vi köttsoppa” – alltså, under hela skolåret. Mjölk och bröd skulle vi ha själva – om familjerna hade råd.
Finland införde som första land i världen obligatorisk, avgiftsfri måltid för folkskolelever år 1943. Senare har ju den fria måltiden införts på andra stadier än enbart det obligatoriska. Men, ingenting hindrar kommunerna att erbjuda god och näringsrik mat på alla stadier – i mån av de ekonomiska resurserna. Och: ”De gustibus non disputandum est” – oftast översatt: ”Om tycke och smak skall man inte tvista”.
Berit Björklöf
F.d. lektor i historia
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter