Förflytta dig till innehållet

Skolhälsovården inte tillräckligt bra på att upptäcka ätstörningar

Ätstörningar är allvarliga, svåra att upptäcka, svåra att behandla och de är farliga, inte bara för den enskilda individens hälsa uran de drabbar hela familjen.
Lea Hautala som disputerar för doktorsgraden vid Åbo universitet den 14.9, har undersökt hur väl frågeformuläret SCOFF, som är en enkel screening för ätstörningar, fungerar inom skolhälsovården.
Frågeformuläret brukar bara användas för personer som man misstänker att lider av en ätstörning.
Med hjälp av frågeformuläret kom det fram att var femte tonåring i åldern 15-16 år hade symptom på ätstörningar. Utan frågeformuläret identifierades bara en person på tjugo.
-I den här undersökningen var screeningen alltså fyra gånger effektivare än en normal hälsogranskning, konstaterar Hautala som anser att screening för ätstörningar i puberteten borde inkluderas i den årliga hälsogranskning som unga genomgår.
-På basen av tidigare forskning vet vi att till och med små insatser i ett tidigt skede kan bota sjukdomen, säger Hautala.
Hautala anser också att rekommendationen att enbart utföra screening för ätstörningar på människor som misstänks lida av en ätstörning, borde uppdateras.
Hautala har också undersökt om det finns ett samband mellan symptom på ätstörningar och förhållandet till föräldrarna.
Hennes undersökning visar att ett tillräckligt bra föräldraskap oftast är nog för att skydda barnet mot ätstörningar.
-En del unga kan temporärt lida av symptom som tyder på en ätstörning. Då handlar det ofta om sådan oro som är förknippad med hur utseendet och kroppen förändras under puberteten. I undersökningen kom det fram att de flickor som har en bättre relation än genomsnittet till sin mamma, ofta kom över problemen lättare.
Avgörande för hur länge symptomen håller i sig verkar vara om den unga lidit eller lider av depression eller ångest.
Enligt undersökningsresultatet skulle var tionde flicka och två pojkar på hundra i den sena puberteten lida av långvariga symtom på ätstörningar. Ungefär varannan av skulle ha sådana symptom att de kan anses ha insjuknat i en ätstörning.
I undersökningen deltog till en början 1891 unga i klasserna 8-9 samt 14 skolhälsovårdare. I fyraårsuppföljningen deltog sammanlagt 772 unga. Av dem var en del sådana som uppgett symptom på ätstörningar och en del sådana som var symptomfria.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter