Förflytta dig till innehållet

Skolgatans framtid

Det har säkert inte undgått någon att Pargas står inför stora utmaningar när det gäller skolnätet och elevprognoserna.
På sina håll och tillsammans funderar tjänstemännen, politikerna och lärarna på vad som kunde vara den bästa lösningen för eleverna, lärarna och personalen utan att glömma de nya kraven på den pedagogiska miljön, ekonomin och den hållbara utvecklingen.
Enligt resumén från fastighetsarbetsgruppens möte 19.11.2019 skulle Skolcentrum Axxell Vapparvägen alternativet, d.v.s att Pargas svenska gymnasium, finska gymnasiet och Axxell skulle finnas på Vapparvägen under samma tak, kräva en investering på 10,4 miljoner euro av fastighetsbolaget Kustfast.
I resumén konstaterar man också att ”Ifall staden skulle vara som hyresgäst blir en konkurrenskraftig hyresnivå viktig”, ett resonemang som säkert alla kan godkänna, men vad händer om det uppstår oväntade renoveringsbehov?
Vi måste komma ihåg att Axxell Vapparvägen är byggd på 60-talet och att en renovering gör byggnaden varken ny eller ändamålsenlig!
Aktiebolaget Kustfast viktigaste uppgift är att generera vinst åt sina aktieägare och att inbilla sig något annat skulle vara naivt!
Jag anser fortfarande att bästa placeringen för skolcentrumet är vid Skolgatan på åkern mellan Malms skola och Sarlinska skolan som nu ska rivas.
Mitt förslag möjliggör ett byggande utan skolbaracker som sparar uppskattningsvis 2-3 miljoner euro om byggandet tar 3 år.
Jag kommer rösta för att båda gymnasierna och högstadierna ska byggas vid Skolgatan.
Kyösti Kurvinen
Politiker och lärare i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter