Förflytta dig till innehållet

Skolfreden är viktig

Skolfred är viktigt eftersom barn tillbringar en stor del av sin vecka i skolan. Först och främst är det vi vuxna som bör vakna till denna sak. Det är viktigt!
Vi bemöter under dagen många olika sorters människor och vi är också själva ”olika” tycker en annan. Det är klart att vi inte kan vara lika utan var och en av oss är olika och enastående och det är ju det som är en rikedom.
Dagens barn har bättre möjligheter än vår generation hade att redan som barn se olika människor och att ha förmåga att förstå att det är helt normalt att människor är olika. Enligt undersökningar i Finlands grundskolor mobbas ett barn av tio? Varför sker detta? Utöver de mobbade finns det flera elever som antingen mobbar eller följer med mobbning vid sidan eller är rädda för att bli mobbade.
Orsaken till mobbningen kan vara vad som helst; antingen bra eller dålig skolframgång, fel märke av jeans, föräldrarnas yrke, familjens bil eller hus, fel eller rätt svar på en fråga eller vilken som helst slumpmässig sak. Det hjälper inte att man försöker rensa bort ”de saker som möjligen utsätter en för mobbningen” eller begränsar barnets eller familjens uttryckande eller frihet. I stället skall man koncentrera sig att uppfostra barnet att förstå olikhet och att man aldrig får mobba någon. Man bör ta upp mobbningen både hemma och i skolan. Man bör prata om detta rakt ut, inte indirekt.
En del av vuxna säger sig vara toleranta, men hur syns det i vardagen? Barnet är vid födseln tolerant. Ett litet barn värdesätter inte kompisens hudfärg, religion, kultur eller favoritplagg. Attityderna kommer från föräldrarna. Vi föräldrar och alla vuxna har ett stort ansvar, våra barn återspeglar våra attityder.
Det är viktigt att acceptera att vi är olika, men att alla är lika värdefulla. Att acceptera olikhet ökar även samhörigheten. Var och en skall leva sitt eget liv, göra sina egna val och lyssna på sitt förnuft och hjärtats röst. Det är viktigt att man stöder utvecklingen av barnets känslor och empati.
Som skolvägledare är vårt jobb att skapa välbefinnande och en säker miljö. Erbjuda en barndom och ungdom för eleverna som inte inkluderar mobbning. Det förebyggande arbetet som görs i skolorna, varje dag, är viktigt. Det handlar också om att direkt avbryta och prata om mobbning. Det är viktigt att skapa en gemensam anda. Arbetet mot mobbning är långsiktigt, systematiskt och ett vardagligt arbete.
Alla har en skyldighet att förebygga mobbning även fast det känns jobbigt och även när man är rädd. Man behöver föräldrar och vuxna i skolorna för att bryta mobbningen, lyfta upp problemet och lära barnen att fungera på ett annat sätt. Vi vuxna behövs för att följa upp att mobbningen tar slut.
Elevassistenternas nätverksgrupp inom JHL (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdet) är med också i år för att föra vidare informationen om #STOP FÖR SKOLMOBBNING. Barnen har målat drömstenar och lagat vänskapsband som skickas vidare ut i världen. De stenar som påminner en om vänlighet och varma tankar kan även du möta på gatan. De små stenarna gläder förhoppningsvis din dag och påminner dig om det viktiga budskapet.
Att respektera olikheter är viktigt, vi är olika, men lika värdefulla.
Nolltolerans för mobbning gäller även vuxna.
Sanna Pihakivi
Ordförande för JHL:s elevassistenter i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *