Förflytta dig till innehållet

Skoldagen borde börja senare på morgnarna – ”Vi skulle få mera sömn, man skulle hinna äta på morgonen och det skulle bara bli mindre stressigt i allmänhet”

glad tonårstjej

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Som tidigast borde skoldagen börja 8.30, kring 9 skulle vara idealt.

För att unga ska orka koncentrera sig i flera timmar varje dag behöver vi tre viktiga saker: Hälsosam mat, motion och sömn.

Jag upplever att man inte får tillräckligt med sömn när min, men också flera andra skolors skoldag börjar redan klockan 8.00.

En stor del av morgonen går åt att ta sig till skolan men också att äta. Vissa personer väljer att helt enkelt inte alls äta morgonmål för att spara tid på morgonen. Det orsakar flera problem för dem och är väldigt ohälsosamt.

Jag kan inte prata för alla ungdomar men själv behöver jag kring 9 timmar sömn för att vara utvilad. På skoldagarna får jag dock ungefär 8 timmar sömn per dag och det är inte tillräckligt för min kropp.

I vår skola finns det dessutom en del personer vars skolväg tar ca en timme, en av dem är min vän. Det brukar kännas dåligt att tänka på alla dem som måste stiga upp en timme tidigare på morgonen för att hinna till skolan.

Om man måste vakna tidigare så måste man också gå tidigare och lägga sig vilket orsakar att en stor del av kvällen försvinner. På kvällen har man tid att slappna av och om den försvinner kan man känna sig mera stressad inför till exempel skolarbete.

Ibland måste ungdomar välja mellan skolarbete och sömn. De flesta av oss väljer skolarbetet och får för lite sömn vilket resulterar i en neråt gående spiral.

Forskning om ungas sömn visar:

”Ungefär var femte ungdom har sömnsvårigheter i Finland, Danmark, Sverige och Island, visar en undersökning. Andelen unga med sömnproblem ser ut att öka.”

Taget från Svenska Yles artikel: ”Sömnsvårigheter ökar bland unga i Norden – var femte ungdom i Finland har svårt att få sömn”, Publicerad 18.11.2019

”Tonåringar har en annan dygnsrytm. Det händer så mycket i kroppen då, och studie på studie visar att tonåringar överlag mår bäst av att sova längre på morgonen”, säger John Axelsson, sömnforskare vid Stockholms universitet, taget från Svt nyheters artikel ” Forskare: låt tonåringar sova längre”, publicerad 24.6 2017

Det finns egentligen inget dåligt med att börja lite senare. Vi skulle få mera sömn, man skulle hinna äta på morgonen och det skulle bara bli mindre stressigt i allmänhet.

Dela artikeln

En kommentar: “Skoldagen borde börja senare på morgnarna – ”Vi skulle få mera sömn, man skulle hinna äta på morgonen och det skulle bara bli mindre stressigt i allmänhet”

  1. Sulo Kirppu skrev

    Rent vetenskapligt helt korrekt! Men redan år 1978 försökte jag då, som planeringschef, införa detta med 500 gymnasieelever! Ville de skulle börja skolan typ klockan tio, men det blev kompakt motstånd! Bland svaren; ”Grymt för barnen att vara på daghemmet från kl 07 till klockan 18!” Ett annat svar;” Måste åka med buss kl 08. Börjar kl 09.40 och är hemma kl 19.15! Blir lite tid över för läxläsning och fritid!” Ytterligare svar;” är för trötta att lära oss ngt eftet kl 16. Kommer hem sent. Är dödstrött. Får längre dagar! Ett sista exempel jag sprat sedan år 1978;” Får vänta till 20.45, när min buss går. Sedan gå eller cykla 4 km. Är hemma typ kl 22!” Ett sista exempel från 1978;”Kan inte komma hem. Inga bussar åker så sent!” och ” kommer inte hem på fredagar!” Alla exempel är sparade från år 1978! OBS! SUCK!!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter