Förflytta dig till innehållet

Skolans mat har blivit sämre

Jag tycker att skolans mat har ändrats till det sämre. Visserligen borde man vara tacksam för maten vi får i skolan eftersom man i de flesta andra länder inte får mat alls i skolan. De måste ta med egen mat till skolan. Men maten skulle kunna förbättras.
Efter att maten började tillverkas av ett annat företag har maten blivit sämre. Samma mat upprepas ofta men i olika form. Nu har det till exempel varit morot i nästan varje lunch i flera veckor i rad. Många elever tycker inte om morot. Om man skulle ta bort moroten skulle flera elever gå och äta och det skulle inte vara lika många som hoppar över maten.
När många hoppar över maten kanske de inte har tillräckligt energi för att orka hela skoldagen. De kanske också har svårare att koncentrera sig.
Om maten skulle bli bättre skulle det inte vara lika mycket mat som kastas bort. Nu är det många som tar mycket mat och märker att de inte alls tycker om maten och därför bara kastar bort den.
Man skulle kunna variera lite mera också och försöka komma på nya maträtter. Inte bara ha samma sorts mat hela tiden.
Om maten blir bättre är det flera elever som äter och då orkar de koncentrera sig bättre på undervisningen.
Ian Vainio

Dela artikeln

En kommentar: “Skolans mat har blivit sämre

  1. Anders Fagerlund skrev

    Samma gäller sjukhusmaten som produceras och levereras av samma företag, det av Åbo stad ägda Arkea Oy. Jag har i två repriser, i somras i åtta dygn och nu för en månad sedan i åtta dygn, varit intagen på lungavdelningen på ÅUCS och i ärlighetens namn måste jag tillstå att sjukhusmaten varken är god, smaklig, aptitretande eller näringsrik. Med några få undantag är maten smaklös, salt- och kryddlös, konsistensen är ofta av typ ”mössö” och lämpar sej för åldringar utan egna tänder eller med svårigheter att tugga och svälja normal föda. Utöver detta så är all mat som serveras på sjukhuset laktosfri, glutenfri, ofta mjölkfri. Det är omöjligt att bli serverad smör, konsumtionsmjölk, det lär vara ”ohälsosamt”. Man följer slaviskt de sk. ”Kostrekommendationerna” från år 2014 och tror blint på vad en hord docenter, doktorer och näringsspecialister och -terapeuter föreskrivit men aldrig kollat med vanliga människor / patienter, som då och då råkar vara intagna på sjukhus, helst önskar. Vi äter hemma dagligen normal husmanskost med kryddor, salt, socker och fett i måttliga mängder, varför pinas med dylik smaklös ”mössö” när vi ligger inne på sjukhus? Ge specialportioner åt dem som är i behov av dieter och som pga av läkardiagnos är allergiska eller kräver laktosfri eller glutenfri mat men låt ossa andra äta ”vanlig” mat. Personliga aversioner eller ”självdiagnostiserade” överkänsligheter mot vissa födoämnen får respektive person ställa önskemål om till matleverantören Arkea!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter