Förflytta dig till innehållet

Skol- och dagisfastigheters renoveringsskuld i Åbo – upprepa inte gamla misstag gång på gång!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Skol- och dagisfastigheters fuktskador har blivit ett stort problem i hela Finland, inte minst här i Åbo.

Orsakerna har delvis haft att göra med dåliga byggsätt under tidigare decennier och misslyckade renoveringar men även städernas sätt att inte ta hand om sin egendom.

Detta har lett till en väldigt omfattande renoveringsskuld som vi nu helt enkelt är tvungna att ta itu med. Och som tur är så renoveras de nu i en sån takt som aldrig beskådats.

Inom det svenska skolväsendet i Åbo är för tillfället både Sirkkala skola och S:t Olofsskolan i ersättande lokaler. Sirkkala skolas exil tar slut efter sommaren men S:t Olofsskolans kommer att fortsätta i åtminstone fyra år om inte mera.

Alla ersättande lokaler som man utnyttjar har inte ursprungligen byggts för skolbruk och kan därför ha märkbara brister.

Så är fallet även med S:t Olofsskolans nuvarande lokaler där både gymnastiksal och skolgård fattas.

Dessutom har jag fått feedback från lärare gällande långa och trånga korridorer som är olämpliga för elever i åk 7–9 och som orsakar en tung kustodieringsbörda för personalen och otrygghet för eleverna.

Problem som vi inte hade förutsett.

Jag utgår ifrån att planläggningsprocessen för S:t Olofsskolans nybygge sker i möjligast rask takt så att personalen och eleverna så fort som bara möjligt får nya, ändamålsenliga lokaler.

Nu skulle det också gälla att inte upprepa samma gamla misstag gång på gång.

Staden måste i fortsättningen sköta om sina fastigheter med större omsorg.

Metoderna är sist och slutligen ganska enkla, bättre städning, tillräcklig ventilation, uppvärmning året runt. Lösningar finns.

Men finns viljan? Det kan kosta lite mera på kort sikt men i längden är inbesparingarna enorma.

Man får i framtiden inte ”spara” på fel ställen som man gjort tidigare.

Jag hoppas verkligen att kommande årskullar av barn får gå i rena, fina skolor och daghem utan fuktproblem.

För att uppnå detta återstår dock ett omfattande renoveringsarbete. Både våra lärare och våra elever förtjänar att får jobba i adekvata lokaler.

Terhi Vörlund-Wallenius
Ordförande för svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter